POMOČ: Za Larine korake gre!

27. 1. 2021

2-letna Lara žal ne more samostojno hoditi, zato se slovensko javnost poziva k pomoči, ki bi omogočila Lari operacijo, s katero bi lahko samostojno hodila. Spoznajmo Laro malce pobliže, da se boste lahko lažje odločili za pomoč. 

Operacija bi Lari, ki ima cerebralno paralizo in prihaja iz Ljubljane, pomagala do samostojne hoje. Društvo Palčica pomagalčica je zato sprožilo novo humanitarno akcijo zbiranja pomoči za 2-letno Laro. Družina mora za dekličino operacijo v Združenih državah Amerike do konca januarja zbrati še okoli 12 tisoč evrov. Okoli 41 tisoč evrov so že zbrali. Donacije bodo v četrtek zvečer pomagali zbirati tudi komiki stand up z nastopi prek spleta.

“Uspešnost operacije je 100-odstotna, zapletov ni. Za te otroke operacija vedno pomeni znižanje spastičnosti in izboljšanje kakovosti življenja in funkcionalnosti”, sta o uspešnosti in zapletih pri operaciji odgovorila nevrokirurga iz Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana, kjer so to operacijo začeli opravljati leta 2018, a so na začetku leta 2020 opravili le dve, saj zaradi pandemije lahko izvajajo samo nujne in zelo hitre posege.

Lara bi lahko s pomočjo operacije hodila samostojno. Vsak evro pomoči bo pripomorel k temu cilju. Lara bi lahko s pomočjo operacije hodila samostojno. Vsak evro pomoči bo pripomorel k temu cilju.

“Od postavitve diagnoze sva z možem poskušala kljub vsemu stresu razmišljati trezno, hitro, odgovorno. Počasi sva se začela soočati z Larino diagnozo, seznanjala sva se z vsebino, tujimi članki, prakso doma in v tujini, prebirala sva vse, kar bi nama lahko razširilo obzorja. Po neštetih urah iskanja sva prispela do informacije, da izkušeni ameriški nevrokirurg dr. T. S. Park izvaja zahtevno operacijo, ki bi lahko pomagala najini Lari, in je doslej operiral več kot štiri tisoč bolnikov,” opisuje mama Vesna, ki pravi, da je z ameriškim zdravnikom stopila v stik, mu priložila potrebno zdravstveno dokumentacijo in kmalu zatem prejela povratno informacijo, da je Lara odlična kandidatka. V sredini decembra lani je izvedela tudi, da bo Lara operirana že marca letos, zato je tudi stekla dobrodelna akcija.

T. M. 

Foto: Rajka Vignjević Pupovac