Deskanje na snegu

25. 1. 2021

Zraven smučanja je deskanje na snegu izredno priljubljeni zimsli šport. Deskarji potrebujejo za deskanje le desko za na sneg in en tudi palic, tako kot smučarji. Sicer pa skupaj s smučarji uporabljajo vlečnico in sedežnice. 

Drsenje po snegu se izvaja na opremljeni deski z vezmi, katerega smer upravljamo s pokrčenimi koleni. Ta oblika športa se je prvič pojavila leta 1960, ko je ameriški navdušenec nad snegom, Sherwin Popper, dobil idejo o združitvi dveh smučk skupaj. 

Deskarji en uporablajjo palic. Oblečeni pa so podobno kot smučarji - v zimski kombenizon. Na glavi imajo čelado in sončna očala. Deskarji en uporablajjo palic. Oblečeni pa so podobno kot smučarji - v zimski kombenizon. Na glavi imajo čelado in sončna očala.

Poglejte jo - desko oziroma bord, kot mu rečemo. Deskar se s pancerji pripne nanjo in že jo lahko smukne po snegu. Seveda ni dvoma, da imajo deskarji izjemno izurjeno koordinacijo. Poglejte jo - desko oziroma bord, kot mu rečemo. Deskar se s pancerji pripne nanjo in že jo lahko smukne po snegu. Seveda ni dvoma, da imajo deskarji izjemno izurjeno koordinacijo.

Ta šport so raziskali tudi Firbcologi

In še posnetek iz olimpijskih iger 2018

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija