Zakaj pravimo, da je lev kralj živali?

26. 1. 2021

Večkrat slišimo, da je lev kralj živali. A zakaj je temu pravzaprav tako? Mi smo to raziskali in vam zaupamo v današnjem prispevku. 

Prvi razlog bi lahko bil ta, da je njegova griva kot nekakšna naravna krona in gotovo je najbolj zaslužna za izvolitev leva v visoki in častni naziv kralja živali. Griva levjemu samcu daje tudi dokaj strašljiv in pogumen videz, zato se ga upajo le redke živali izzvati v boj. Ne smemo pozabiti tudi tega, da levi počivajo in spijo kar 20 ur na dan – le kralji si lahko privoščijo tak življenjski stil!

To sta torej dva "razloga", zakaj leva uvrščamo med kralje živali. 

Ste vedeli, da so levi pravi zaspanci? Dremuckajo kar okrog 20 ur na dan. Neverjetno, kajne? Ste vedeli, da so levi pravi zaspanci? Dremuckajo kar okrog 20 ur na dan. Neverjetno, kajne?

Kakor koli pogledamo - Lev je velika mačka

Znanstveno ime za leva je Panthera leo. Je bratranec tigrov, leopardov in jaguarjev. S tigri in leopardi so jih v živalskih vrtovih celo parili in križance poimenovali ligerji in leoponsi. Zaradi ohranjanja vrst takih križanj ne spodbujajo več, vendar pa križance še danes lahko vidimo v živalskih vrtovih na Kitajskem. Vse te živalske vrste, skupaj z gepardi in pumami, uvrščamo med velike mačke, ki si delijo podobno velikost, moč in lovne tehnike. Ste vedeli, da za razliko od drugih mačk levi zelo dobro plavajo?

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.