Je odprtje šol začasno ali končno trajno?

25. 1. 2021 - O tegobah dolgotrajnega šolanja od doma

Po skoraj stotih dnevih pouka na daljavo se v torek, 26. januarja v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko v šolske klopi vračajo učenke in učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrata pa ponovno odpirajo tudi vrtci. Ostali osnovnošolci, dijaki in študentje za zdaj ostajajo priklopljeni na Zoom. Kaj o vračanju v šole meni psihologinja Nina Mesner. 

Vračanje v šole: Praznični dan ali soočenje s posledicami pouka na daljavo?

Strokovnjaki opozarjajo na številne psihosocialne posledice šolanja od doma
"Nihče ne ve, kako se bo v torek obrnilo – bo to vesel dan z motivirano skupino, s katero se bo dalo nadgrajevati tam, kjer smo ostali. Ali pa se bodo pokazale težave, na katere nismo bili pozorni," ob odpiranju šol opozarja psihologinja Nina Mesner.

Mnogi s ebojijo, da bo tudi to odpiranje šol le začasno in da en bo trajalo dolgo. Mnogi s ebojijo, da bo tudi to odpiranje šol le začasno in da en bo trajalo dolgo.

Ministrica za šolstvo ob številnih opozorilih o dolgotrajnem ukrepu in posledicah, ki jih prinaša takšna ureditev, odgovarja, da je Slovenija po številu šolskih dni, ki so jih učenci med epidemijo presedeli za ekrani, v primerjavi z drugimi državami Evropske unije v "zlati sredini". Priznava sicer, da je za Slovenijo specifičen nepretrgan niz dni, ki jih učenci niso začeli s šolskim zvoncem, temveč s prižigom računalnika ‒ v večini drugih evropskih držav so šole namreč zaprli večkrat za krajši čas.

Kaj se pričakuje v torek?

"V torek pričakujemo predvsem kaos," je bila odkrita učiteljica, ki na eni od osnovni šol v obalno-kraški regiji poučuje učence prvega razreda. Pojasnila je, da otroci ob začetku šolanja navadno potrebujejo nekaj mesecev, da se navadijo na nov sistem, da se naučijo spoštovanja šolskega reda in delovanja v novi skupini ‒ to preko poučevanja na daljavo ni mogoče. "V splošnem velja, da smo do decembra utečeni. Za letošnjo generacijo prvošolcev, ki je v šolo hodila le do konca oktobra, to nikakor ne velja," je pojasnila in dodala, da bo po mescih pouka od doma zanje vrnitev podobna prvemu šolskemu dnevu.

"Upam, da bo to ena dobra izkušnja. Pravzaprav nihče ne ve, kako se bo v torek obrnilo – ali bo to motivirana skupina, s katero se bo dalo nadgrajevati tam, kjer smo ostali. Ali pa se bodo tudi pri mlajših pokazale kakšne težave, na katere do zdaj mogoče nismo bili pozorni," je ob tem dejala psihologinja Nina Mesner. "Upamo na prvo, nekoliko pa predvidevamo drugo," je dodala.

Učenci vseh starosti že močno pogrešajo šolo - tako sošolce kot učitelje. Učenci vseh starosti že močno pogrešajo šolo - tako sošolce kot učitelje.

Ministrica za šolstvo v oddaji Dobro jutro

"Za uspešno in relativno zadovoljujoče delo od doma je potrebno precej več kot samo omogočiti dostop do računalnika," opozarja psihologinja Nina Mesner, ki iz prakse ugotavlja, kako različne pogoje za delo imajo učenci, ki se šolajo od doma.

Šolska psihologinja Nina Mesner se strinja, da je šolanje v osnovi sicer omogočeno vsem ‒ šole so s pomočjo države, občin in različnih organizacij poskrbele, da so računalnike in drugo opremo dobili tudi učenci s socialno-ekonomsko šibkejših družin. 

"Mi smo rekorderji predvsem z vidika okužb, hospitaliziranih glede na sposobnosti sistema, ki ga imamo. To je en del zgodbe. Drug del zgodbe, ki je pozitiven, pa je tudi to, da smo rekorderji z vidika sposobnosti in usposobljenosti izobraževanja na daljavo. Smo ena vodilnih držav v Evropi, ki je zmožna ponuditi izobraževanje na daljavo v tem trenutku, kar pomeni, da so vsi, tako učitelji kot predvsem učenci, usposobljeni z ustrezno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, znanjem, da to izobraževanje lahko poteka," je dejala v januarskem pogovoru za Studio City.

Šolska ministrica Simona Kustec, ki ji mnogi očitajo neodločno ukrepanje in zanemarjanje lastnega resorja. 

Šola ni bila odprta sedaj že več kot sto dni. Šola ni bila odprta sedaj že več kot sto dni.

T. M. Povzeto po Miha Zavrtanik
Foto: BoBo in Pixabay 
Video: TV Slovenija