Ples

11. 4. 2020

Radi plešete? Kar tako doma, ko zaslišite prijetno glasbo ali ste se plesa lotili resneje in morda kakšno disciplino tudi trenirate? Danes bomo spoznali nekaj plesnih disciplin in predstavili, kaj ples sploh je. 

Ples je vrsta izražanja, umetnosti in zabave. Je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe in lahko predstavlja stil človekovega življenja, kajti z vsakim gibom se v človekovi duši ustvarja zadovoljstvo.

Ples je tudi umetnost, ampak ni šport v katerem se prepleta usklajenost dveh ali več teles. Najstarejši slikovni zapisi o plesu, segajo celo do 15 000 let nazaj. Nekoč je bil ples vezan na religijo in njene običaje, z razvojem kultur je postal še oblika zabave sprva majhnih skupin, kasneje pa način preživljanja prostega časa velikih množic. Danes lahko ples spremljamo kot del gledaliških, opernih ali samostojnih predstav. Ples je tudi umetnost, ampak ni šport v katerem se prepleta usklajenost dveh ali več teles. Najstarejši slikovni zapisi o plesu, segajo celo do 15 000 let nazaj. Nekoč je bil ples vezan na religijo in njene običaje, z razvojem kultur je postal še oblika zabave sprva majhnih skupin, kasneje pa način preživljanja prostega časa velikih množic. Danes lahko ples spremljamo kot del gledaliških, opernih ali samostojnih predstav. 
Ples je del kulturne izobrazbe vsakega posameznika in je tudi kultura posameznega naroda.

Ste vedeli, da lahko, glede na okolje, v katerem se ples odvija, govorimo o umetniškem plesu, športnem plesu oziroma rekreativnem plesu (to pomeni, da plešemo za sprostitev)?

Če želite ples trenirati nekoliko resneje, se je potrebno tega lotiti že pri vaših letih. Sploh balet je takšna disciplina, ki se jo začne trenirati, ko smo stari na primer tri ali štiri leta. Če želite ples trenirati nekoliko resneje, se je potrebno tega lotiti že pri vaših letih. Sploh balet je takšna disciplina, ki se jo začne trenirati, ko smo stari na primer tri ali štiri leta.

Med dekleti je ples zelo priljubljen že pri rosnih letih. Med dekleti je ples zelo priljubljen že pri rosnih letih.

Firbcologi so raziskali, kakšen je to Džezovski ples

Bansi pa se je že pred časom lotil tanga. Obiskal je eno od plesnih šol!

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: RTV Slovenija