Kje raste papaja?

23. 1. 2021

Ste že kdaj poskusili sadež papaja? Je izjemno zanimivega okusa in oblike. Malce celo spominja na našo hokaido bočo, le da je bolj jajčaste oblike. Sicer pa gre za tropski sadež, ki ga v malce bolj založenih supermarketih lahko najdete tudi pri nas. 

Papaja je sladek, aromatičen južni sadež, ki na prvi pogled spominja tudi na melono. Njeno ime izhaja iz karibske besede apapai. Začeli so jo gojiti v Mehiki, dandanes pa se pojavlja predvsem v tropskem in subtropskem pasu. 

Papaja je lahko okrogle, jajčaste, podolgovate ali hruškaste oblike s tanko, usnjato, rumenkasto-zeleno lupino. Rumeno, oranžno ali rožnato rdeče sadno meso je sladko kot melona in zelo sočno za uživanje. Tudi peške v notranjosti so užitne, vendar za Evropejce bolj nenavadnega okusa. Peške se uporabljajo tudi kot začimba, v večjih količinah pa imajo odvajalni učinek. Papaja je osvežujoč obrok, jemo jo lahko za zajtrk, kot predjed ali za sladico. Ponudimo jo lahko tudi v solati, v ribjih ali mesnih jedeh, zanimiv okus pa nudi papaja tudi v mlečnem napitku. Zelo popularna jed pri nas je papaja, ovita s pršutom. Papaja je lahko okrogle, jajčaste, podolgovate ali hruškaste oblike s tanko, usnjato, rumenkasto-zeleno lupino. Rumeno, oranžno ali rožnato rdeče sadno meso je sladko kot melona in zelo sočno za uživanje. Tudi peške v notranjosti so užitne, vendar za Evropejce bolj nenavadnega okusa. Peške se uporabljajo tudi kot začimba, v večjih količinah pa imajo odvajalni učinek. Papaja je osvežujoč obrok, jemo jo lahko za zajtrk, kot predjed ali za sladico. Ponudimo jo lahko tudi v solati, v ribjih ali mesnih jedeh, zanimiv okus pa nudi papaja tudi v mlečnem napitku. Zelo popularna jed pri nas je papaja, ovita s pršutom. 

Poglejte, kakšno zanimivo drevo! Neverjetno, kajne? Malce spominja na palmo, raste pa na ilovnatih tleh v vlažnem tropskem in subtropskem podnebju. Deblo, podobno steblu brstičnega ohrovta, je nerazvejano, votlo in se na vrhu končuje z listno rozeto. Raste hitro, sadeže pa rodi že prvo leto. Hitro se tudi izrodi, zato jo v intenzivnih nasadih, kjer je posebno pomemben dobiček, na novo posadijo že po treh letih. Veliki, globoko deljeni listi visijo na dolgih pecljih. V tropskem in subtropskem podnebju papaja zraste do višine od šest do osem in več metrov. Poglejte, kakšno zanimivo drevo! Neverjetno, kajne? Malce spominja na palmo, raste pa na ilovnatih tleh v vlažnem tropskem in subtropskem podnebju. Deblo, podobno steblu brstičnega ohrovta, je nerazvejano, votlo in se na vrhu končuje z listno rozeto. Raste hitro, sadeže pa rodi že prvo leto. Hitro se tudi izrodi, zato jo v intenzivnih nasadih, kjer je posebno pomemben dobiček, na novo posadijo že po treh letih. Veliki, globoko deljeni listi visijo na dolgih pecljih. V tropskem in subtropskem podnebju papaja zraste do višine od šest do osem in več metrov. 
Za rast potrebuje papaja posebne klimatske razmere, saj ima papaja rada toplo in vlažno podnebje. Vso leto mora imeti zadostno količino vlage, na rast sadežev pa lahko vpliva že lažja zmrzal. Papaja ima odlično lastnost, da raste in zori preko celega leta, zato lahko v državah ob ekvatorju njene plodove obirajo vse leto. Rastlina zraste zelo hitro, tudi do 10 metrov visoko.

V kulinariki se jo uporablja na zelo različne načine in lahko ponudi k različnim jedem. Tako jo lahko ponudimo samostojno kot sadje ali v kombinaciji z mesom, ribami, rižotami, testeninami. Zelo obogatijo vsako jed. Seveda so zelo slastne tudi sladice in kreme iz papaje. V kulinariki se jo uporablja na zelo različne načine in lahko ponudi k različnim jedem. Tako jo lahko ponudimo samostojno kot sadje ali v kombinaciji z mesom, ribami, rižotami, testeninami. Zelo obogatijo vsako jed. Seveda so zelo slastne tudi sladice in kreme iz papaje.

Papaja vsebuje veliko provitamina A ter vitaminov B5 in C. Vsebuje tudi encim papain, ki beljakovine razgrajuje v aminokisline, sodeluje pri nastajanju prebavnih encimov, izboljšuje beljakovinske razmere v celicah, zdravi bolezni pomanjkanja beljakovin ter krepi srce in ožilje. Vitamini v papaji pa krepijo tudi imunski sistem. Meso eksotičnega sadeža papaje lahko pomaga zmanjšati tudi videz gub.Papaja vsebuje veliko provitamina A ter vitaminov B5 in C. Vsebuje tudi encim papain, ki beljakovine razgrajuje v aminokisline, sodeluje pri nastajanju prebavnih encimov, izboljšuje beljakovinske razmere v celicah, zdravi bolezni pomanjkanja beljakovin ter krepi srce in ožilje. Vitamini v papaji pa krepijo tudi imunski sistem. Meso eksotičnega sadeža papaje lahko pomaga zmanjšati tudi videz gub.

Tanja Mojzer

Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!