Zanimivo kosmate živali!

28. 1. 2021 - Katera žival ima prosojno dlako in katera je posuta s kristali?

Si že kdaj pobožal dolgodlakega prašiča ali pa si na pašniku že opazil kakšno dolgodlako kravo? Oglej si nekaj živali z nadvse nenavadno dlako! 

Dlake ene izmed živali, ki jo lahko spoznaš spodaj, je v resnici povsem prosojna, čeprav je videti bela! Nekaterih živali si navajen s povsem kratko dlako, pa obstajajo tudi njihovi živalski sorodniki, ki so izredno dolgodlaki! Pa morda veš, katero pisano žival pokrivajo drobni kristali? Spoznaj nenavadnosti povezane z živalsko dlako!

Verjetno si navajen, da na pašnikih pri nas vidiš kopice belih ovc. Takšne, kot te na fotografiji, pa so postrižene Švicarske črnonose ovce. So izjemno prijazne in mirne živali, zaradi dvobarvne dlake pa so v zadnjih letih postale pribljubljene tudi kot hišni ljubljenčki.Verjetno si navajen, da na pašnikih pri nas vidiš kopice belih ovc. Takšne, kot te na fotografiji, pa so postrižene Švicarske črnonose ovce. So izjemno prijazne in mirne živali, zaradi dvobarvne dlake pa so v zadnjih letih postale pribljubljene tudi kot hišni ljubljenčki.

Zakaj pa je dlaka jelenov nenavadna? Jelenom pozimi zraste brada! Zraste tako dolga, da jim popolnoma prekrije usta, tako pa so njihovi gobčki zaščiteni pred tem, da v hladnem vremenu ne zmrznejo.Zakaj pa je dlaka jelenov nenavadna? Jelenom pozimi zraste brada! Zraste tako dolga, da jim popolnoma prekrije usta, tako pa so njihovi gobčki zaščiteni pred tem, da v hladnem vremenu ne zmrznejo.


Si že videl kdaj prašiča, ki bi ga porkivala takšna dlaka, kot jo imajo ovce? Če ga še nisi videl, moraš spoznati prašiča vrste Mangalica. Pravijo, da je videti kot ovca, vede pa se podobno kot pes! Ta vrsta živali z nadvse posebno dlako prihaja iz Madžarske.Si že videl kdaj prašiča, ki bi ga porkivala takšna dlaka, kot jo imajo ovce? Če ga še nisi videl, moraš spoznati prašiča vrste Mangalica. Pravijo, da je videti kot ovca, vede pa se podobno kot pes! Ta vrsta živali z nadvse posebno dlako prihaja iz Madžarske.


Zadnja dlaka, ki ti jo bomo predstavili, pa so pravzaprav peresa. Lepa peresa, ki pokrivajo pave, rastejo le samčkom, samičke jih nimajo. Prva peresa jim poženejo šele pri starosti treh let! Peresa pa so takšne čudovite barve zato, ker so pokrita z majcenimi kristali, ki odbijajo svetlobo!Zadnja dlaka, ki ti jo bomo predstavili, pa so pravzaprav peresa. Lepa peresa, ki pokrivajo pave, rastejo le samčkom, samičke jih nimajo. Prva peresa jim poženejo šele pri starosti treh let! Peresa pa so takšne čudovite barve zato, ker so pokrita z majcenimi kristali, ki odbijajo svetlobo!

Foto: Pixabay (1., 4., 5., 6., 7.), EPA (2., 3.)
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.