Kaj je najbolj vroče? Strela, sonce ali luna?

23. 2. 2021 - Vroče zanimivosti, ki jih morda še nisi slišal!

Si se že kdaj s čem opekel? Najbrž veš, da je potrebno paziti, da se z vročo vodo ne popariš. Pa veš, da bi se lahko opekel tudi na luni?

Verjetno te je že kdaj opeklo na plaži - tvojo kožo pa je takrat pordečilo Sonce! Sončeva svetloba potrebuje natanko osem minut in 19 sekund, da ta doseže naš planet! Sončevo toploto seveda čutiš tudi na svoji koži - bolje jo lahko zaznaš poleti, smo je pa veseli tudi pozimi, ko ta pogreje lička po dolgem sprehodu v naravi! Sonce mora biti precej toplo, da se njegova toplota lahko čuti tako daleč, kajne? 

KAKO VROČE JE SONCE?

VROČA VODA V LEDENIH JAMAH

Toplota iz Zemljinega jedra je tista, ki ogreva tople izvire vode. Te je mogoče najti včasih na povsem nenavadnih krajih. Si že slišal, da se ponekod na Islandiji nahajajo ledene jame, v katerih se je mogoče ogreti s plavanjem? V njih so namreč izviri izredno tople vode, ki zares prijajo med pohajkovanjem po poledeneli pokrajini. Voda v njih ima temperaturo okrog 38 stopinj Celzija. Tople izvire pa je mogoče najti tudi pri nas.Toplota iz Zemljinega jedra je tista, ki ogreva tople izvire vode. Te je mogoče najti včasih na povsem nenavadnih krajih. Si že slišal, da se ponekod na Islandiji nahajajo ledene jame, v katerih se je mogoče ogreti s plavanjem? V njih so namreč izviri izredno tople vode, ki zares prijajo med pohajkovanjem po poledeneli pokrajini. Voda v njih ima temperaturo okrog 38 stopinj Celzija. Tople izvire pa je mogoče najti tudi pri nas.

KAKO VROČA JE STRELA? 

TUDI LUNA JE VROČA!

Naslednje informacije te bodo verjetno presenetile. Čeprav višje temperature povezujemo s soncem in ne ravno z luno, pa je lunino površje čez dan izredno vroče. En dan na luni traja kar trinajst dni in pol! Takrat je temperatura na njenem površju lahko visoka tudi 260 stopinj Celzija! Ko nastopi noč, ki je tudi dolga trinjast dni in pol, pa je na površju lune mogoče nameriti strašljivih minus 280 stopinj Celzija!Naslednje informacije te bodo verjetno presenetile. Čeprav višje temperature povezujemo s soncem in ne ravno z luno, pa je lunino površje čez dan izredno vroče. En dan na luni traja kar trinajst dni in pol! Takrat je temperatura na njenem površju lahko visoka tudi 260 stopinj Celzija! Ko nastopi noč, ki je tudi dolga trinjast dni in pol, pa je na površju lune mogoče nameriti strašljivih minus 280 stopinj Celzija!

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!