Najbolj slano morje ni Mrtvo morje!

16. 1. 2021 - Mrtvo morje je desetkrat bolj slano od drugih morij, ni pa najbolj slano!

Zagotovo že veš, da vsa vsa morja niso enako slana. Najmanj slana je morska voda ob obalah Finske. Veliko ljudi pa reče, da je najbolj slano Mrtvo morje, pa to ni res!

Mrtvo morje je kar za desetkrat bolj slano od drugih morij! V njem zato skoraj ni živih bitij, le nekaj mikroorganizmov in drobnih alg lahko živi v takšni vodi. Obenem je ta vodna površina tudi najnižja točka zemeljskega površja! Gladina Mrtvega morja se namreč nahaja na nadmorski višini minus 423 metrov. Pa veš, da Mrtvo morje sploh ni čisto pravo morje, ampak je v resnici jezero? Ni povezano z ocenom, napaja pa ga le reka Jordan.

Božiček ne živi ob Mrtvem morju, so pa to fotografijo, na kateri lahko vidiš sol na otočku v Mrtvem morju, posneli kot reklamo.Božiček ne živi ob Mrtvem morju, so pa to fotografijo, na kateri lahko vidiš sol na otočku v Mrtvem morju, posneli kot reklamo.

Mrtvo morje meri 80 kilometrov v dolžino in 15 kilometrov v širino. Nahaja se med Jordanijo in Izraelom. Obdaja ga puščava. Zaradi toplih temperatur voda tam hitreje izhlapeva, ko izhlapi, pa za njo ostane usedlina soli. Na tem področju tudi zelo redko dežuje, zato se lahko naberejo večje koncentracije soli.Mrtvo morje meri 80 kilometrov v dolžino in 15 kilometrov v širino. Nahaja se med Jordanijo in Izraelom. Obdaja ga puščava. Zaradi toplih temperatur voda tam hitreje izhlapeva, ko izhlapi, pa za njo ostane usedlina soli. Na tem področju tudi zelo redko dežuje, zato se lahko naberejo večje koncentracije soli.

Preveri, če si imel prav! Pravilni odgovor na zgornje vprašanje lahko najdeš v prispevku oddaje Male sive celice!

Po vseh teh informacijah o slanem morju pa prisluhni še čilski pravljici za lahko noč, v kateri se skriva še nekaj skrivnosti o tem, zakaj je morje slano!

Foto: EPA (1.), Pixabay (2.)
Video: RTV SLO / Male sive celice
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.