Kako nastanejo ledene sveče?

12. 1. 2021

Ko zapade sneg, lahko velikokrat vidimo, da s streh visijo ledene sveče. Kako pa sploh pride do njihovega nastanka? Poglejmo! 

Temeljni vzrok za nastanek ledenih sveč je zmrzovanje stoječe vode v žlebovih in posledično ob taljenju in zmrzovanju prelivanje vode prek robov žlebov, kar povzroči nastanek ledenih sveč. Včasih začne voda pronicati tudi po stenah, kar še posebno povzroča propadanje objekta.

Vzroki za nastanek ledenih sveč so različni. Težave v veliki meri rešuje ogrevanje žlebov, vsekakor pa je prav, da poznamo tudi vzroke nastajanja ledu, ki se ne nabira le v žlebovih, ampak tudi v žlotah, kar lahko spet povzroči zamakanje strehe. Sekundarna kritina naj bi to preprečevala, vseeno pa lahko voda, ki zastaja, pride tudi pod to »drugo« kritino. Led pa ima neverjetno moč.Vzroki za nastanek ledenih sveč so različni. Težave v veliki meri rešuje ogrevanje žlebov, vsekakor pa je prav, da poznamo tudi vzroke nastajanja ledu, ki se ne nabira le v žlebovih, ampak tudi v žlotah, kar lahko spet povzroči zamakanje strehe. Sekundarna kritina naj bi to preprečevala, vseeno pa lahko voda, ki zastaja, pride tudi pod to »drugo« kritino. Led pa ima neverjetno moč.

Za primer bi si lahko ogledali skalo, v katero bi zvrtali nekaj lukenj in pozimi natočili vanje vodo. Led je močnejši tudi od skale in sila širjenja bi prej ali slej povzročila pok skale. In tudi to se dogaja v stenah v gorah, žal pa nekaj podobnega tudi na številnih strehah.

Vzrok za nastanek ledu na strehah je največkrat neenakomerna ogretost različnih materialov. Praviloma moramo preprečiti segrevanje strehe, kar dosežemo z dobro izolacijo, žlebovi pa morajo biti speljani tako, da lahko voda lepo odteka. Na južni strehi so te težave praviloma manjše, največje pa so na strehah, usmerjenih proti vzhodu ali zahodu in tudi severu.

Led nastane tudi okrog rastlin. Tako pridemo do prave fotografske umetnije. Led nastane tudi okrog rastlin. Tako pridemo do prave fotografske umetnije.

Če je mraz in sije sonce, se kaplje začnejo spreminjati v led.Če je mraz in sije sonce, se kaplje začnejo spreminjati v led.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!