POKLIC: Frizer

3. 1. 2021

Ste že bili kdaj pri frizerju? Potem veste, kaj frizer počne, kajne? Poglejmo pa ta poklic malce pobliže. 

Tudi Firbcologi so raziskali, kaj počne frizer: 

Pri svojem delu uporablja široko paleto najrazličnejših pripomočkov in orodij iz različnih materialov: glavnike, česalne krtače, britve in brivnike, škarje in strojčke za striženje las in dlak, navijalce za kodranje, čopiče za miljenje in nanašanje kemikalij, razpršilnike, toaletne vode, lake, šampone, utrjevalce in barvila. Ne more tudi brez umivalnikov, umivalnih pultov, stenskih in ročnih ogledal, raznih sušilnikov, brisač in prtičev. V frizerstvu se uporabljajo še voda, mila, šamponi, posipala, kreme, mazila, masti, olja, utrjevalci, losjoni, mehčalci, barvila, belila, sredstva za niansiranje, svetlenje in razbarvanje ter prepariranje pri kodranju.Pri svojem delu uporablja široko paleto najrazličnejših pripomočkov in orodij iz različnih materialov: glavnike, česalne krtače, britve in brivnike, škarje in strojčke za striženje las in dlak, navijalce za kodranje, čopiče za miljenje in nanašanje kemikalij, razpršilnike, toaletne vode, lake, šampone, utrjevalce in barvila. Ne more tudi brez umivalnikov, umivalnih pultov, stenskih in ročnih ogledal, raznih sušilnikov, brisač in prtičev. V frizerstvu se uporabljajo še voda, mila, šamponi, posipala, kreme, mazila, masti, olja, utrjevalci, losjoni, mehčalci, barvila, belila, sredstva za niansiranje, svetlenje in razbarvanje ter prepariranje pri kodranju.
Frizer mora biti zelo natančen pri svojem delu z ljudmi in spreten pri opravljanju frizerske storitve. Biti mora komunikativen in imeti smisel za lepoto in tudi za umetnost. Predanost delu in nenehno izpopolnjevanje, izobraževanje in uveljavljanje novih spoznanj v praksi je pot k uspešnosti v poklicu.

Frizer je tisti, ki lahko ustvari povsem vsakdanjo frizuro, lahko pa tudi zelo eksotično tako po barvi kot po obliki las. Frizer je tisti, ki lahko ustvari povsem vsakdanjo frizuro, lahko pa tudi zelo eksotično tako po barvi kot po obliki las.

Prispevek o moških frizurah: 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija