Balinčkanje

30. 12. 2020

Balinčkanje je zelo stara športna panoga. Po nekaterih teorijah lahko začetke igre z balinčki umeščamo že v čas starih Egipčanov, Grkov in Rimljanov. Poznate to zanimivo in preprosto igro? Če ne, vabljeni k branju. 

Skozi zgodovino so se pravila igre in načini igranja spreminjali in se v 19. stoletju uveljavili kot t. i. moderno balinanje, kot ga poznamo danes.

Poznamo več vrst balinanja, kar je eden izmed razlogov, da se lahko s to panogo ukvarjajo vse generacije. Čez čas so se razvile tudi različice osnovne igre z balinčki.

Metanje obročkov, prstomet in leseni ploščki so samo nekatere igre, pri katerih se ohranjajo osnovna pravila balinanja, namesto balinčkov pa se uporabljajo drugačni rekviziti iz različnih materialov. Lahko so tudi majhne žogice. Metanje obročkov, prstomet in leseni ploščki so samo nekatere igre, pri katerih se ohranjajo osnovna pravila balinanja, namesto balinčkov pa se uporabljajo drugačni rekviziti iz različnih materialov. Lahko so tudi majhne žogice. 
Balinanje se igra z osmimi kroglami in eno manjšo tarčo ali ciljno kroglo, ki se ji reče balin. Vsaka stran ali ekipa ima štiri krogle, ki so navadno v dveh različnih barvah, da se krogle ene ekipe lažje ločijo od krogel druge ekipe. Krogle so lahko označene tudi s prepoznavnimi črtami, da se lažje prepozna krogle igralcev iste ekipe.

Kroglice se nato mečejo, tista ekipa, ki vrže dlje, je seveda zmagovalna. 

Tukaj pa si oglejte še posnetek iz ene od tekem, kjer so nastopali mladi igralci.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: YouTube

SLONTASTIČEN POZOR!