Čas za čaj

0 - 6 let

14. 12. 2020

Danes vam bomo predstavili zelo zanimivo in izredno poučno knjigo z naslovom Čas za čaj. Njena največja posebnost je ta, da v njej otroci (otroški zbor) sprašujejo samo Knjigo o najrazličnejših pojavih, vrednotah, smislu življenja, dobroti in še čem, s čimer se srečujejo med odraščanjem in opazovanjem sveta. 

Avtor besedila je pisatelj Anej Sam, zelo slikovite in barvite ilustracije je prispeval Boštjan Plesničar, izšla pa je pri Društvu Jasa v zbirki Onežimo svet. Avtor besedila je pisatelj Anej Sam, zelo slikovite in barvite ilustracije je prispeval Boštjan Plesničar, izšla pa je pri Društvu Jasa v zbirki Onežimo svet.

Skozi celotno knjigo boste priča pogovoru med Otroki (otroškim zborom) in samo Knjigo. Otroci Knjigo sprašujejo o tem, kaj je dobro, kdaj je smiselno poslušati srce in kdaj razum, zakaj imajo nekateri ljudje veliko denarja, spet drugi pa umirajo od lakote in še mnogo drugih stvari. Skozi celotno knjigo boste priča pogovoru med Otroki (otroškim zborom) in samo Knjigo. Otroci Knjigo sprašujejo o tem, kaj je dobro, kdaj je smiselno poslušati srce in kdaj razum, zakaj imajo nekateri ljudje veliko denarja, spet drugi pa umirajo od lakote in še mnogo drugih stvari.

Otroci nato odrasle resnično povabijo na čaj, pri tem pa prosijo Knjigo, če jim lahko še vedno pomaga in jim stoji ob strani, ko bodo potrebovali oporo, znanje in predvsem pogum, da bodo s svojimi idejami prepričali odrasle odločevalce. Otroci nato odrasle resnično povabijo na čaj, pri tem pa prosijo Knjigo, če jim lahko še vedno pomaga in jim stoji ob strani, ko bodo potrebovali oporo, znanje in predvsem pogum, da bodo s svojimi idejami prepričali odrasle odločevalce.

Pomembno sporočilo, ki ga lahko preberemo je tudi to: "Otroci vemo, zakaj slavček poje vesele pesmi. In zakaj ob rojstvu otroka zažari materin obraz. Številni odrasli pa so na to pozabili. Ne vemo, zakaj toliko nesreče blodi po svetu. In zakaj se ob tem redi toliko odraslih. Ti nam povej, Knjiga!"Pomembno sporočilo, ki ga lahko preberemo je tudi to: "Otroci vemo, zakaj slavček poje vesele pesmi. In zakaj ob rojstvu otroka zažari materin obraz. Številni odrasli pa so na to pozabili. Ne vemo, zakaj toliko nesreče blodi po svetu. In zakaj se ob tem redi toliko odraslih. Ti nam povej, Knjiga!"

Otroci nato Knjigo vprašajo pomembno vprašanje: "Kako to, da bi morali oni povabiti odrasle na čaj, saj so vendar otroci in otroci bi se naj brezskrbno igrali." A Knjiga ima tudi na to vprašanje odgovor: "Številni odrasli ne opravljajo svojih nalog. Zato vas obdajajo strašne krivice. Zadnji čas je, da se kaj spremeni. Zato morate otroci zakričati. In zdramiti vest odraslih. Nato se morate vrniti v brezskrbno otroštvo."Otroci nato Knjigo vprašajo pomembno vprašanje: "Kako to, da bi morali oni povabiti odrasle na čaj, saj so vendar otroci in otroci bi se naj brezskrbno igrali." A Knjiga ima tudi na to vprašanje odgovor: "Številni odrasli ne opravljajo svojih nalog. Zato vas obdajajo strašne krivice. Zadnji čas je, da se kaj spremeni. Zato morate otroci zakričati. In zdramiti vest odraslih. Nato se morate vrniti v brezskrbno otroštvo."

Glavna naloga, ki jo je želela Knjiga predati otrokom je, da bi odrasle odločevalce lahko otroci prepričali v boljši in bolj pravičen svet. Glavna naloga, ki jo je želela Knjiga predati otrokom je, da bi odrasle odločevalce lahko otroci prepričali v boljši in bolj pravičen svet.

Kar nekaj besedila v knjigi Čas za čaj je namenjenega tudi naravi. Biti dober človek namreč narekuje tudi dejstvo, da moramo skbeti za naravo, ki nas obdaja. Prav je, da jo opazujemo in zanjo lepo skrbimo in je ne onesnažujemo. Od narave se pa lahko tudi veliko naučimo. Kar nekaj besedila v knjigi Čas za čaj je namenjenega tudi naravi. Biti dober človek namreč narekuje tudi dejstvo, da moramo skbeti za naravo, ki nas obdaja. Prav je, da jo opazujemo in zanjo lepo skrbimo in je ne onesnažujemo. Od narave se pa lahko tudi veliko naučimo.

V knjigi lahko prebiramo tudi o nekaterih navadah in dogodkih, ki se jih poslužujejo nekateri ljudje: na primer bikoborbe, razno izkoriščanje živali, ker se jih namensko rodi preveč za namen zakola. Knjiga otrokom spregovori tudi o tem, da pretiravanje v nobeno smer ni dobro in pozitivno. V knjigi lahko prebiramo tudi o nekaterih navadah in dogodkih, ki se jih poslužujejo nekateri ljudje: na primer bikoborbe, razno izkoriščanje živali, ker se jih namensko rodi preveč za namen zakola. Knjiga otrokom spregovori tudi o tem, da pretiravanje v nobeno smer ni dobro in pozitivno.

Kako pa je s hrano? Nekateri ljudje na svetu, kot vemo, so lačni, spet drugi preobilno in preveč jedo? Tudi ta razlika med ljudmi, ni ravno dobrodošla. Tudi na tem področju bi bilo dobro, da bi bila uravnoteženost. Kako pa je s hrano? Nekateri ljudje na svetu, kot vemo, so lačni, spet drugi preobilno in preveč jedo? Tudi ta razlika med ljudmi, ni ravno dobrodošla. Tudi na tem področju bi bilo dobro, da bi bila uravnoteženost.

In še ena zelo pomembna misel, ki jo otroci zastavijo knjigi: "Da smo najboljši in da nenehno zmagujemo - to od nas pričakujejo številni starši, učitelji in trenerji. Zato pogosto zbolevamo tako na treningih kot pred računalniki. Doživljamo razočaranje, loteva se nas huda stiska."In še ena zelo pomembna misel, ki jo otroci zastavijo knjigi: "Da smo najboljši in da nenehno zmagujemo - to od nas pričakujejo številni starši, učitelji in trenerji. Zato pogosto zbolevamo tako na treningih kot pred računalniki. Doživljamo razočaranje, loteva se nas huda stiska."

Tik pred zaključkom je Knjiga poučila otroke še o tem: "Svet potrebuje več preudarnosti in več modrosti. Več ko bo modrosti, več bo tudi ljubezni. Več ko bo ljubezni, več bo tudi poguma. Več ljubezni in poguma bo rodilo več lepote. Povejte to odraslim, jutri, pri čaju."Tik pred zaključkom je Knjiga poučila otroke še o tem: "Svet potrebuje več preudarnosti in več modrosti. Več ko bo modrosti, več bo tudi ljubezni. Več ko bo ljubezni, več bo tudi poguma. Več ljubezni in poguma bo rodilo več lepote. Povejte to odraslim, jutri, pri čaju."

Knjiga se zaključi z mislijo: "Dobro je početi dobro!"Knjiga se zaključi z mislijo: "Dobro je početi dobro!"

Tanja Mojzer
Foto: Knjiga čas za čaj

SLONTASTIČEN POZOR!