Bi poklepetal o arhitekturi?

23. 11. 2020 - Firbcologi so raziskali, kaj vse zajema delo arhitekta in obiskali hišo velikega arhitekta Jožeta Plečnika

S čem se ukvarjajo arhitekti? Včasih snujejo nove stavbe, včasih pa ljudem pomagajo spreminjati že obstoječe, stare hiše. Vse o delu arhitekta, tudi našega največjega, so med navihanim klepetom raziskali Fribcologi! 

Arhitekti sodelujejo celo z arheologi in zgodovinarji, pa tudi z inenirji, ki pomagajo izračunati, kako narediti hišo tako, da se ta ne bo podrla. Arhitekti uporabljajo tudi makete, rišejo skice in pri načrtovanju uporabljajo računalniške programe. Firbcologi v imenu vseh radovednih otrok opazujejo, sprašujejo, preizkušajo in komentirajo vse, kar jih zanima v svetu, ki nas obdaja. Obiskali so arhitektko in se pozanimali, kaj vse arhitekti sploh počnejo. Oglej si spodnji video in se jim pridruži na obisku! 

Kar nekaj časa je potrebnega, da nastane hiša. Arhitekti zato, da se prepričajo, kako dobro bo videti njihov načrt, izdelajo makete!Kar nekaj časa je potrebnega, da nastane hiša. Arhitekti zato, da se prepričajo, kako dobro bo videti njihov načrt, izdelajo makete!

V izdelovanju maket oziroma modelov hiš, so se preizkusili tudi otroci. Oglej si, kakšne makete so med klepetom z arhitekto izdelali Firbcologi! 

O velikem arhitektu Jožetu Plečniku 

V zgornjem videu si morda zasledil, da so v klepetu omenili gospoda po imenu Jože Plečnik. To je naš največji arhitekt, ki je deloval pred približno stotimi leti in pustil močan pečati na našem glavnem mestu, kjer je tudi učil in živel. Te zanima, kakšna je bila njegova hiša? Imela je celo dve okrogli sobi, kar je bilo za tiste čase izjemno imenitno! Oglej si v spodnjem videu, kaj so se o Jožetu Plečniku ob obisku njegove hiše, ki je v resnici sedaj muzej, naučili Firbcologi.

Takšen je bil videti gospod arhitekt Jože Plečnik in njegov kuža Sivko!Takšen je bil videti gospod arhitekt Jože Plečnik in njegov kuža Sivko!

V spodnjem videu lahko obiščeš Plečnikovo hišo. Izvedel pa boš še, zakaj je Plečnik pisal z izredno majhnimi svinčniki in spal v trdi, neudobni postelji ...V spodnjem videu lahko obiščeš Plečnikovo hišo. Izvedel pa boš še, zakaj je Plečnik pisal z izredno majhnimi svinčniki in spal v trdi, neudobni postelji ...

Firbcologi so se naučili, kje je Plečnikova Ljubljana. Se ti zdi, da boš stavbe, pri katerih je kot arhitekt sodeloval, ob naslednjem sprehodu po naši prestolnici lahko kar sam prepoznal?  

Foto: Iz videa
Video: RTV SLO
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!