ZOO Ljubljana: kaj počnejo živali?

19. 11. 2020 - 12. november - mednarodni dan pedagogov živalskih vrtov in akvarijev

Zaradi letošnjih razmer je obeleževanje tega dne v ZOO Ljubljana, in morda še katerem drugem živalskem vrtu, potekalo nekoliko drugače. Poglejmo pa, kaj novega so uvedli v ZOO Ljubljana (nova aplikacija) in kako si kljub vsemu lahko ogledate, kaj v teh dneh počnejo živalski prebivalci našega največjega živalskega vrta. 

ZOO Ljubljana letos praznuje 30 let izobraževalne službe in presežen milijon udeležencev pedagoških programov.

V tridesetih letih smo se osebno srečali z več kot milijonom obiskovalcev (1.060.300), zato je to tudi njihov praznik. Zanje smo v tem času razvili izredno pester nabor uveljavljenih izobraževalnih programov, ki jim dodajamo še novega. Ker lahko v času epidemije pedagoške programe izvajamo le na daljavo, smo skupaj z zavarovalnico Vita – pokroviteljem, ki nas podpira že 12 let, razvili poučno in zabavno aplikacijo ZOOmeter, ki bo za igrivo spoznavanje živali in merjenje živalskega sveta na voljo v prazničnem decembru.

KLjub temu, da je sedaj ZOO Ljubljana zaprt, si lahko preko spletnih kamer ogledate nekatere živali. Če seveda pridejo na območje, kjer je postavljena kamera. KLjub temu, da je sedaj ZOO Ljubljana zaprt, si lahko preko spletnih kamer ogledate nekatere živali. Če seveda pridejo na območje, kjer je postavljena kamera.

Ker v teh dneh praznujejo torej vsi zaposleni, ki delajo v živalskem vrtu, poglejmo nekaj njihov zgodb. Kako so zadovoljni z delom v živalskem vrtu in kaj jih najbolj osrečuje:

''Leta 1990, po treh letih poučevanja biologije in kemije v osnovni šoli, se mi je izpolnila dolgoletna želja in pokazala priložnost zaposlitve v Živalskem vrtu Ljubljana na mestu biologinje in pedagoške vodje. Takrat sem postavila temelje izobraževanja obiskovalcev, ki so se v 30 letih razcveteli. Razvili smo številne programe formalnega in neformalnega izobraževanja, ki so dobro poznani našim obiskovalcem. Zelo rada vodim otroke in odrasle pri opazovanju in spoznavanju živali ter pripovedovanju naravoslovnih zgodb. Pri tem opazujem začudene in navdušene obraze ob spoznavanju ''čudežnih'' lastnosti živali in narave. Še prav posebej me veseli, kadar jim pomagam pri premagovanju predsodkov do pajkov, kač in žuželk. Ko premagajo predsodek vem, da sem pozitivno vplivala na njihov odnos do živali in narave ter na njihovo vsakodnevno ravnanje. Veseli me, da obiskovalci po udeležbi izobraževalnih programov domov odhajajo drugačni, kot so prišli na obisk k živalim.''

Mag. Irena Furlan, biologinja v ZOO Ljubljana

''V Živalskem vrtu Ljubljana sem se zaposlila po končanem študiju dvopredmetne biologije na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Delo v živalskem vrtu že 15 let združuje dve moji veliki ljubezni: delo z otroki, ki prav hrepenijo po novem znanju in dogodivščinah z živalmi, ter samo delo z živalmi, od katerih se lahko marsikaj naučimo. Vesela sem, da sem del skupnosti, ki aktivno skrbi za ohranjanje narave, tako preko izobraževanja obiskovalcev kot s konkretnimi dejanji.''

Prof. biologije in gospodinjstva, Alma Moštrokol

Ker je zaradi trenutnih razmer ZOO Ljubljana za obiskovalce zaprt, nekatere živalske prebivalce lahko spremljate preko kamere. Kliknite na fotografijo in če boste imeli srečo, da so živali na območju, kjer jih ulovi kamera, lahko vidite, kaj trenutno počnejo. 

Azijski lev Maksimus in Čaja

 Kaj počneta žirafi in noji?

Navadne varije (lemurji) in pelikani

 Zlatolični giboni in ostali prebivalci otoka na bajerju

Otok sajmirijev 


 Surikate

Če vas zanima še več živalskih dogodivščin o ostalih živalih ZOO-ja Ljubljana, lahko obiščete njihov kanal na YouTubu. 

T. M.
Foto: ZOO Ljubljana

SLONTASTIČEN POZOR!