Katera žival ima najhitrejše srce?

21. 11. 2020 - Zanimivosti o srčnem utripu nekaterih živali

Kateri organ po telesu poganja kri? To je seveda srce! Morda veš, katera žival ima najhitrejše srce? 

Srce je mišica, ki neprestano dela. Da prenaša kisik po telesu, noč in dan črpa kri! Misliš, da najhitreje utripajoče srce pripada zelo veliki živali? Ni res! Večinoma imajo velike živali počasneje utripajoča srca, saj zaradi njihove velikosti kri med potovanjem po telesu opraviti daljšo pot. Katero je torej najpočasnejše in najhitrejše živalsko srce?

Celo tri srca ima hobotnica, kar sedem src pa imajo jeguljam podobne ribe, ki se imenujejo glenavice.Celo tri srca ima hobotnica, kar sedem src pa imajo jeguljam podobne ribe, ki se imenujejo glenavice.

Najhitrejše srce ima rovka!

Rovke so izredno majhne, miškam podobne živali. Morda si kakšno že srečal kdaj na vrtu, ki je zanjo odlično najdišče polžev in žuželk! Že iz njihovega imena lahko razberemo, da rovke rade gnezijo pod podrtim drevjem in skalami, ali pa si zgradijo podzemno domovanje. 

Rovkino srce utripne kar 1200 krat v minuti!Rovkino srce utripne kar 1200 krat v minuti!

 Najpočasnejši srčni utrip ima kit

 Žival z najpočasnejšim srcem pa je sinji kit. Njegovo srce ima petnajst utripov v minuti. Počasnejši srčni utrip imajo lahko le še živali med zimskim spancem ali hibernacijo.

Nedavno pa so ugotovili, da se med potopom v morske globine kitovo srce še upočasni in utripne celo samo dvakrat v eni minuti!Nedavno pa so ugotovili, da se med potopom v morske globine kitovo srce še upočasni in utripne celo samo dvakrat v eni minuti!

Odgovor na vprašanje so predstavili v oddaji Male sive celice!

Foto: EPA
Video: RTV SLO/Male sive celice
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!