Nabrite aktivnosti za prosti čas!

18. 11. 2020 - Oglej si, kako se lahko igraš Slepo kuro, Preslikavo s hrbta in Tele-metrijo

Doma v teh dneh kdaj več ne veš, kaj bi sploh počel? Če imaš na voljo vsaj še enega soigralca, si lahko proste trenutke popestrita z nekaj zabavnega direndaja po domačem stanovanju ali dvorišču! 

Ustvarjalci televizijskih vsebin RTV Slovenija so se v preteklih mesecih domislili prenekaterih iger, ki se jih lahko igraš doma. Pokazala sta vam jih voditelja oddaje Izodrom - ta je bila predvajana kot podpora izobraževanju na daljavo. Spodaj si oglej, kako se lahko igraš Slepo kuro, Preslikavo s hrbta in Tele-metrijo! Na naslov bansi@rtvslo.si pa nam lahko sporočiš, kako vam je šlo igranje doma! 

Slepa kura

Oba - Nika in Nik - občudujeta natančnost meteorologov in njihovo sposobnost, da med napovedovanjem vremena prav vse kraje na zemljevidu določijo do milimetra natančno. Odločila sta se, da se preizkusita v njihovi paradni spremljevalni disciplini, geografiji, oziroma natančneje, poznavanju krajev po Sloveniji. Oglej si video, v katerem se lahko naučiš, kako se lahko igraš Slepo kuro!
Pripravljen imata prazen zemljevid Slovenije in nekaj krajev presenečenja. Ko slišita ime kraja, ga morata na zemljevidu pokazati. Kako dobro se ti zdi, da bi šlo tebi v igranju te igre?

Tele-metrija

Glasbo lahko ustvarjamo tudi s telesom! Saj veš, tleskanje, vokalno bobnanje, ploskanje! Ali lahko enako naredimo tudi z matematiko, natančneje - z geometrijo? Telo-metrija združuje matematične pojme in spretnost izražanja s telesom. Je neke vrste matematična pantomima. Na listu papirja imta Nika in Nik napisane različne matematične izzive, ki jih morata pokazati bodisi skupaj bodisi narazen.
Oglej si, kako se lahko igraš Tele-metrijo - nekakšno matematično pantomimo!

Preslikava s hrbta

To igro pa morda že poznaš! Nika in Nik sta raziskala, kako dovzetno čutilo je tip. Nik je Niki na hrbet risal risbo po svojem navdihu, Nika pa jo je morala glede na njen občutek preslikati na tablo. Le kako jima je šel ta "kožni telefonček"? Za začetek sta ogrela hrbtna čutila.
Oglej si, kako se lahko igraš igro Peslikava s hrbta


Video: RTV SLO/Izodrom
E. V.