Kje je Tina?

10. 11. 2020

V sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija je pri založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšlo 15 pesmi iz otroške kantate Kje je Tina? v izvedbi Otroškega pevskega zbora pod zborovodkinjo Anka Jazbec in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Mojce Lavrenčič. Pesmi so na voljo tako v digitalni obliki kot na CD-ju, na njem pa poleg pesmi najdete tudi knjižico z besedili vseh pesmi in ilustracijami Andreje Gregorič.

Kantato »Kje je Tina?« je ustvarila izkušena kreativna ekipa in sicer je pisanje besedila in zgodbe prevzela Barbara Gregorič-Gorenc, ki je že prej uspešno sodelovala s Prvim (projekt Violinček), kot avtorica različnih, malce zahtevnejših otroških in mladinskih besedil. Kot skladatelja projekta se je takoj izluščilo ime Matevža Goršiča, ki je v zadnjih dveh zgoščenkah Violinček zelo izpilil svoj glasbeni in aranžerski slog. Za ilustracije pa je poskrbela ilustratorka Andreja Gregorič.

Na zgoščenki, ki je izšla pri ZKP RTV Slovenija ob njihovi 50-obletnici, je 15 pesmi iz otroške kantate, ki jih lahko poslušamo in izvajamo, dodana pa je tudi knjižica z besedili z velikimi tiskanimi črkami, da je v pomoč najmlajšim, ki si šele utirajo pot med črke in v svet glasbe. Prav tako je napovedan skorajšnji izid notnega gradiva, ki bo prišel prav vsem učiteljem in seveda pevskim zborom.Na zgoščenki, ki je izšla pri ZKP RTV Slovenija ob njihovi 50-obletnici, je 15 pesmi iz otroške kantate, ki jih lahko poslušamo in izvajamo, dodana pa je tudi knjižica z besedili z velikimi tiskanimi črkami, da je v pomoč najmlajšim, ki si šele utirajo pot med črke in v svet glasbe. Prav tako je napovedan skorajšnji izid notnega gradiva, ki bo prišel prav vsem učiteljem in seveda pevskim zborom.

Na vsaki dve leti tako na Prvem izdajo novitete za otroke in otroške zbore (Violinček), ki nato živijo med šolskimi pevskimi zbori in v učilnicah. Takšno prihodnost si želijo tudi za novo kantato, saj jo lahko šole izvedejo kot samostojen in obsežen glasbeni projekt ali iz celote izluščijo posamezne skladbe in jih izvajajo povsem samostojno. V tem je bistvo in dodana vrednost zastavljenega projekta.

mag. Matej Jevnišek, urednik za otroško glasbo na Prvem

Še več informacij o kantati Kje je Tina lahko najdete na spletni strani založbe kaset in plošč RTV Slovenija. 

T. M. 

Foto: ZKP RTV Slovenija