Šolarji domiselno pomagali pticam!

20. 10. 2020 - Kar 37 valilnic bo pticam pomagalo lepše preživeti zimo

Učenci OŠ Predoslje in OŠ Franceta Prešerna Kranj so v parku La Ciotat v Kranju postavili kar 37 ptičjih valilnic, ki so jih v okviru pouka sestavili povsem sami! 

Ptičje hišice - valilnice bodo čez vse leto na voljo za okoliške ptice. Najbolj jih bodo vesele tiste ptice, ki pozimi ne odletijo v toplejše kraje, saj bodo v njih lahko prezimile. Čez vse leto pa jih bodo ptice lahko uporabile tudi kot varen prostor za lego jajc. Šolarji, ki so izdelali skupno kar 37 hišic, sedaj že pozorno spremljajo prihode prvih prebivalcev njihovih lesenih kreacij. Za ta prispevek k ohranjanju zelene narave se je otrokom zahvalil župan občine Matjaž Rakovec, ki je z osnovnošolci poklepetal tudi o grbu kranjske občine, v kateri prebivajo. Na njem je namreč upodobljena največja slovenska ptica – mogočni orel. Če prihajaš iz gorenjske regije, si razstavo valilnic v parku La Ciotat lahko ogledaš tudi sam in preveriš, če se je vanje že kdo vselil!

Otroci so valilnice izdelali v okviru poučnega projekta varovanja narave in življenja v njej, ki je nastal s podporo Mestne občine Kranj. Otroci so valilnice izdelali v okviru poučnega projekta varovanja narave in življenja v njej, ki je nastal s podporo Mestne občine Kranj.

Na pisane valilnice šolarjev so ponosni tudi njihovi učitelji. Učiteljica iz OŠ Predoslje, Maja Resnik, je povedala, da so se z navdušenjem lotili sestavljanja ptičjih hišic. »Učenci so bili pri tem zelo samostojni, iznajdljivi in vztrajni. Zdaj komaj čakamo, da vidimo, kako bodo v te naše valilnice prileteli prvi ptički.« Na pisane valilnice šolarjev so ponosni tudi njihovi učitelji. Učiteljica iz OŠ Predoslje, Maja Resnik, je povedala, da so se z navdušenjem lotili sestavljanja ptičjih hišic. »Učenci so bili pri tem zelo samostojni, iznajdljivi in vztrajni. Zdaj komaj čakamo, da vidimo, kako bodo v te naše valilnice prileteli prvi ptički.«

Otroci so povedali, da je bilo pri sestavljanju hišic najtežje zabijanje žebljev! Poskrbeti so morali, da bodo hišice dolgo trdne, kljub vsem vremenskim pojavom. Če pozorno pogledaš fotografijo, lahko na dnu vsake od valilnic vidiš podpise otrok, ki so jih izdelali.Otroci so povedali, da je bilo pri sestavljanju hišic najtežje zabijanje žebljev! Poskrbeti so morali, da bodo hišice dolgo trdne, kljub vsem vremenskim pojavom. Če pozorno pogledaš fotografijo, lahko na dnu vsake od valilnic vidiš podpise otrok, ki so jih izdelali.

Material za valilnice jim je v sodelovanju z mestno občino Kranj zagotovilo podjetje Merkur. Material za valilnice jim je v sodelovanju z mestno občino Kranj zagotovilo podjetje Merkur.

Otroci bodo lahko svoje valilnice v mestnem parku neprestano obiskovali in opazovali življenje v njih.Otroci bodo lahko svoje valilnice v mestnem parku neprestano obiskovali in opazovali življenje v njih.  

Foto: Merkur
E. V.