Kdo je snedel čisto prvo čokolado?

22. 10. 2020 - Pridruži se Firbcologom pri iskanju odgovorov o prvi čokoladi!

Zgodovina čokolade sega daleč v preteklost - s prvo čokolado so se sladkali že več kot štiri tisoč let nazaj! Prvi so jo - sicer kot napitek - uživali Indijanci v Srednji Ameriki. Si moraš misiliti, da čokolada raste na drevesih?

Govorimo seveda o drevesu kakavovcu! Ker Firbcologi najdejo odgovore na vsa vprašanja, so se v zadnji oddaji odpravili raziskat skrivnosti čokolade. Obiskali so kar muzej čokolade, ki se nahaja v Zagrebu - glavnem mestu naše sosede Hrvaške. Tam so jim razložili, kako je kakavova zrna potrebno pripraviti, da se spremenijo v čokolado. Ta postopek predelave je precej dolg in kar nekaj časa mora miniti, da dobimo ploščico čokolade, ki si jo lahko kupiš v trgovini. Oglej si video!

Med Evropejci so si prvo čokolado pripravili kar na španskem dvoru.Med Evropejci so si prvo čokolado pripravili kar na španskem dvoru.

Nekateri viri pravijo, da je prva kakavova zrna davnega leta 1502 k nam v Evropo iz Amerike prinesel znameniti raziskovalec in osvajalec ozemlja Krištof Kolumb. Drugi pa kot prinašalca čokolade v Evropo imenujejo druge raziskovalce, ki naj bi kakavova zrna od Indijancev Aztekov prejeli kot darilo. Zelo verjetno je to genialno potezo, zaradi katere se še danes lahko sladkamo s slastno čokolado, zakrivil Hernando Cortez, ki ga lahko vidiš na fotografiji.Nekateri viri pravijo, da je prva kakavova zrna davnega leta 1502 k nam v Evropo iz Amerike prinesel znameniti raziskovalec in osvajalec ozemlja Krištof Kolumb. Drugi pa kot prinašalca čokolade v Evropo imenujejo druge raziskovalce, ki naj bi kakavova zrna od Indijancev Aztekov prejeli kot darilo. Zelo verjetno je to genialno potezo, zaradi katere se še danes lahko sladkamo s slastno čokolado, zakrivil Hernando Cortez, ki ga lahko vidiš na fotografiji.

V imenu vseh radovednih otrok Firbcologi opazujejo, sprašujejo, preizkušajo in komentirajo vse, kar jih zanima! Tokrat so raziskali vse o čokoladi in njenem izvoru!

Video: RTV SLO/ Firbcologi
Foto: Iz videa
E. V.