Video: Kateri dinozavri so lahko leteli?

11. 10. 2020 - Oglej si oddajo Smrtonosni dinozavri!

Dinozavri so živeli v vseh okoljih, zato ni čudno, da so osvojili tudi nebo. Spoznaj vse trike mikroraptorja, sinornitozavra in pterozavra! 

V obdobju krede je v gozdnih krošnjah sejal strah in trepet sijajen jadralec med dinozavri. Imenoval se je mikroraptor in imel je peresa. To vemo zato, ker so odkrili njegove fosilne ostanke. Njega in še druge letalce med dinozavri lahko poznaš, če si ogledaš peto epizodo dokumentarne oddaje za otroke Smrtonosni dinozavri, ki jo najdeš spodaj! 

Mikroraptor je imel kar pet kril - peresa so namreč pokrivala njegove prednje in zadnje noge, pa tudi rep. Z njimi sicer ni mogel plahutati, lahko pa se je odgnal iz višjih položajev - na primer iz drevesa - in tako jadral po zraku. Mikroraptor je imel kar pet kril - peresa so namreč pokrivala njegove prednje in zadnje noge, pa tudi rep. Z njimi sicer ni mogel plahutati, lahko pa se je odgnal iz višjih položajev - na primer iz drevesa - in tako jadral po zraku.
Voditelj oddaje Steve je s posebno opremo v vetrovniku še sam poskusil jadralno tehniko dinozavra mikroraptorja. Kako dobro mu je šlo, si oglej v oddaji na dnu prispevka!Voditelj oddaje Steve je s posebno opremo v vetrovniku še sam poskusil jadralno tehniko dinozavra mikroraptorja. Kako dobro mu je šlo, si oglej v oddaji na dnu prispevka!

V oddaji si lahko ogledaš tudi, kakšne so vodeti kosti živali, ki lahko letijo. Da lahko ostaneš dlje časa v zraku, namreč ne smeš biti težak. Kosti ptic in tudi nekdaj živečih letečih dinozavrov so zato votle.V oddaji si lahko ogledaš tudi, kakšne so vodeti kosti živali, ki lahko letijo. Da lahko ostaneš dlje časa v zraku, namreč ne smeš biti težak. Kosti ptic in tudi nekdaj živečih letečih dinozavrov so zato votle.
V oodaji boš spoznal še pterozavre - ti so lahko leteli s pomočjo jadralne kože, ki se je nahajala med njihovimi izredno dolgimi prsti. Najlažje si lahko izled takšnih krilatih prstov predstavljaš, če si ogledaš jadralno kožo Indijske leteče lisice.V oodaji boš spoznal še pterozavre - ti so lahko leteli s pomočjo jadralne kože, ki se je nahajala med njihovimi izredno dolgimi prsti. Najlažje si lahko izled takšnih krilatih prstov predstavljaš, če si ogledaš jadralno kožo Indijske leteče lisice.

Oglej si oddajo o letečih dinozavrih in hitro boš razumel, kakšna je razlika med jadranjem in letenjem!  

Foto: Iz videa
Video: RTV SLO / Smrtonosni dinozavri
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!