Video: Nasmej se Koyii!

7. 10. 2020 - Kratki animirani filmi v televizijskem arhivu na spletu

Življenje Koyee v hiši visoko nad oblaki, na odmaknjeni gorski polici, nikoli ni tako mirno, kot se zdi na prvi pogled. Koyaa se mečuje z vilicami, lovi divje polzeče milo, prelisiči živahno kanto in te ob tem iz srca nasmeji!

Vse je pripravljeno na noč čarovnic. Krokar dolbe še zadnjo bučo, medtem ko Koyaa že sladko spi. Sredi noči ga potopljenega v sen zbudi odeja, ki ga odkrije. Prime jo z obema rokama, toda odeja ga s sunkom potegne iz postelje! To noč ima odeja za bregom še marsikaj ... Oglej si, kako je Koyaa ukrotil Presneto odejo!
Koyaa živi na oddaljeni gorski polici visoko nad oblaki.Koyaa živi na oddaljeni gorski polici visoko nad oblaki. Dom si deli z gospodom Krokarjem!Dom si deli z gospodom Krokarjem!

Junak Koyaa se v animiranih risankah spopada s preglavicami, ki mu jih povzročajo nagajivi predmeti.  Ogledaš si lahko duhovite nove epizode animiranih risank s Koyoo in gospodom Krokarjem v glavnih vlogah - na ogled so v RTV-jevem televizijskem arhivu

Za Koyoo je vsak izziv nova pustolovščina, na katero popelje svoje gledalce! Ekipa je kratke filme o Koyii ustvarjala več let. Posneti so v tehniki lutkovne stop animacije - kar pomeni, da so za snemanje potrebovali uporabljali ročno izdelane lutke, ki so jih premikali in vsak premik tudi zabeležili s kamerami. Ko se večje število takšnih premikov predvaja naenkrat, pa je ta iluzija gibanja videti kot film! Ena sekunda filma vsebuje 25 zaporednih sličic. Da ustvarjalci filma dosežejo elegantno gibanje lutke, morajo fotografirati vsak njen premik kot tudi ostale predmete, za katere si želijo, da se v filmu gibljejo.

"Kratki animirani filmi Koyaa so namenjeni tako otrokom kot odraslim, saj nosijo univerzalno sporočilo, da lahko različne situacije, ki se na prvi pogled zdijo neobvladljive, s pomočjo domišljije in dobre volje obrnemo sebi v prid in jih razrešimo na zanimiv način," pravi Kolja Saksida - glavni avtor slovenskih risank o Koyii.


Foto: Iz videa
Video: RTV SLO
E. V.