Video: Okapi - žirafa v pižami!

6. 10. 2020 - V živalskem vrtu v Londonu se je skotila redka in nenavadna žival

Britanki živalski vrt se je razveselil mladička vrste okapi. Samička, ki so jo poimenovali Ede, je stara dober teden dni. Oglej si, kako je prišla na svet!

Okapiji spadajo med ogrožene živali in jih je v naravi mogoče najti le globoko v gozdovih afriške države Kongo. Čeprav so njihove noge pobarvane podobno kot pri zebrah, pa so v resnici bližje v sorodu z žirafami. Pravzaprav so okapiji edini še živeči sorodniki žiraf. V videu na dnu prispevka si oglej ljubko Ede in njen prihod na svet, ki so ga ujele kamere v živalskem vrt Lonodn ZOO.

Oglej si prve trenutke po njenem rojstvu in spoznaj ljubko Ede!  

Živali s črnimi jeziki

Okapiji zrastejo do metra in pol v višino in tehtajo med dvesto in tristo kilogrami. Prehranjujejo se z rastlinjem. Tega si postrežejo kar z jezikom - z njim zgrabijo veje in med počasnim spuščanjem veje z nje posmukajo zeleno listje. Pojedo tudi do 25 kilogramov listja na dan!  Tako kot žirafe, imajo tudi okapiji jezike črne barve!

Okapiji so večinoma rdečkasto rjave barve, po nogah in sprednjem delu pa so črtasti - tako kot zebre. Njihova preobleka spominja na pižamo in služi kot odlično sredstvo za skrivanje v gozdu. Nekateri jim imenujejo tudi gozdne žirafe.Okapiji so večinoma rdečkasto rjave barve, po nogah in sprednjem delu pa so črtasti - tako kot zebre. Njihova preobleka spominja na pižamo in služi kot odlično sredstvo za skrivanje v gozdu. Nekateri jim imenujejo tudi gozdne žirafe.

Kožuh okapijev je svetleč, dlaka pa je mastna na otip - takšna jih lahko zaščiti pred dežjem. Šamčki imajo na glavi majhne rogove, ki pa so prekriti s kožo! Prepoznaš samčka na fotografiji?Kožuh okapijev je svetleč, dlaka pa je mastna na otip - takšna jih lahko zaščiti pred dežjem. Šamčki imajo na glavi majhne rogove, ki pa so prekriti s kožo! Prepoznaš samčka na fotografiji?

Foto: Iz videa (1.), EPA (2., 3.)
Video:APTN
E. V.