Zakaj ima planet Saturn obroč?

8. 10. 2020

O vesolju je vedno zanimivo brati, se strinjate? Toliko skrivnosti kot ga ponuja je prav škoda zamuditi in ignorirati. Danes vam bomo izdali eno izmed mnogih zanimivosti; in sicer, zakaj ima planet Saturn edini izmed vseh planetov v našem osončju, obroč oziroma mnogi temu rečejo kar prstan! 

Poznavalec vesolja Matic Smrekar je v oddaji Izodrom, ki je potekala v času karantene razkril mnog zanimivosti o vesolju

Domnevajo, da ima v notranjosti sredico iz železa, niklja in skal, ki jo obkrožajo notranja plast kovinskega vodika v kapljevinskem stanju, vmesna plast kapljevinastega vodika in helija ter zunanja, plinasta plast. Bledo rumena obarvanost je posledica prisotnosti amonijaka v sledeh v zgornjih plasteh atmosfere. Domnevajo, da ima v notranjosti sredico iz železa, niklja in skal, ki jo obkrožajo notranja plast kovinskega vodika v kapljevinskem stanju, vmesna plast kapljevinastega vodika in helija ter zunanja, plinasta plast. Bledo rumena obarvanost je posledica prisotnosti amonijaka v sledeh v zgornjih plasteh atmosfere.  

Kako se preko teleskopa vidi Saturn?

V oddaji Infodrom pa so se poigrali z vprašanjem,a li bi lahko človeška bitja živela še na katerem drugem planetu?

T. M.

Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija in YouTube