Oh, ti muha!

22. 2. 2021

Na kaj najprej pomislite, ko vam povemo, da bomo govorili o muhah? O tem, da so nadležne, kajne? No, ja, res je, da niso ravno na seznamu živali oziroma mrčesa, ki bi ga bili veseli, "ko prileti mimo", a ne? Kljub temu pa: spoznajmo muhe malce bolje! 

Večina pravih muh je mrhovinarskih, med njimi pa so tudi zajedavske vrste in takšne, ki se prehranjujejo z rastlinskimi izločki, npr. nektarjem. Ličinke večine vrst se prehranjujejo na iztrebkih, bodisi kot primarni mrhovinarji, bodisi kot plenilci drugih majhnih žuželk.

Zanimivost je tudi ta, da skupaj z muhami iz družine brenčačk so prave muhe prvi organizmi, ki pridejo na sveže meso in vanj izležejo jajčeca. Njihove ličinke tako predstavljajo prvo fazo »kolonizacije« mesa, ki se konča, ko ga zapustijo in se zabubijo v tleh. Zanimivost je tudi ta, da skupaj z muhami iz družine brenčačk so prave muhe prvi organizmi, ki pridejo na sveže meso in vanj izležejo jajčeca. Njihove ličinke tako predstavljajo prvo fazo »kolonizacije« mesa, ki se konča, ko ga zapustijo in se zabubijo v tleh. 

Tanja Mojzer

Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!