Sončnica - ti lepotica!

28. 6. 2021

Sončnica spada med zelo lepe rastline, fotografi in snemalci jih naravnost obožujejo. So pa, ne samo lepe, ampak tudi "zelo vredne rože!, saj vsebuje sončnična semena, ki se lahko jedo same, iz njih se pa stiska tudi sončnično olje. 

Sončnica je enoletnica, ki zraste do tri metre visoko. Najbolj je prepoznavna po prelepem rumenem cvetu. Korenine požene do dva metra globoko izjemoma tudi do tri. Steblo ima zelo močno in dlakavo. Zeleni listi so srčasti, dolgi do 40 cm in široki do 35 cm. Listni rob je nažagan. Cvetovi, ki so v resnici socvetja tudi z več kot 15.000 cvetovi, so rumene barve s temnim osrednjim delom. Žužkocvetka. Rumen cvet zelo privlači ptice, žuželke, pa tudi naše največje opraševalke - čebele. Sončnica je enoletnica, ki zraste do tri metre visoko. Najbolj je prepoznavna po prelepem rumenem cvetu. Korenine požene do dva metra globoko izjemoma tudi do tri. Steblo ima zelo močno in dlakavo. Zeleni listi so srčasti, dolgi do 40 cm in široki do 35 cm. Listni rob je nažagan. Cvetovi, ki so v resnici socvetja tudi z več kot 15.000 cvetovi, so rumene barve s temnim osrednjim delom. Žužkocvetka. Rumen cvet zelo privlači ptice, žuželke, pa tudi naše največje opraševalke - čebele. 

Ste vedeli, da se iz listov kuha zelo zdravilen čaj?

Čaj iz listov se uporablja za zniževanje povišane temperature, zdravljenje malarije in bolezni pljuč. Je torej zelo zdravilen. 

V sredini cveta so sončnična semena, ki se lahko jeda sveža ali posušena, iz njih se pa stiska tudi sončnično olje. V sredini cveta so sončnična semena, ki se lahko jeda sveža ali posušena, iz njih se pa stiska tudi sončnično olje.

Sončnica je dobila ime po tem, ker je dejansko podobna sončku. Sončnica je dobila ime po tem, ker je dejansko podobna sončku.

Sončnica se sadi na grede v večjih ali manjših skupinah, za obrobke tudi v posode. Uporabni so cvetovi, kjer so sončnična semena, pa tudi listje. Vrtnarji dobro vedo, da se je ne sadi vsako leto na isto mesto, temveč je potrebno z njo kolobariti. Sončnica se sadi na grede v večjih ali manjših skupinah, za obrobke tudi v posode. Uporabni so cvetovi, kjer so sončnična semena, pa tudi listje. Vrtnarji dobro vedo, da se je ne sadi vsako leto na isto mesto, temveč je potrebno z njo kolobariti. 

Sončnična semena okrog katerih je ovoj, Kupimo lahko pa seveda že oluščena. Odlična so kot dodatek jedem, največkrat jih posujemo na vrh solate. Sončnična semena okrog katerih je ovoj, Kupimo lahko pa seveda že oluščena. Odlična so kot dodatek jedem, največkrat jih posujemo na vrh solate.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay