Katera je tista hrana, za katero lahko z zagotovostjo rečemo, da je za otroke najbolj zdrava? Je to vsejeda (živalska in rastlinska) prehrana oziroma, kolikšen naj bi bil delež živalskih in kolikšen rastlinskih produktov? Rastlinska prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo ter naravnimi nepredelanimi živili, je najbolj zdrava prehrana za otroke. Ni priporočljivega razmerja, po mojem osebnem mnenju bi starši morali zagotoviti, da bi naj otroci pojedli 80% rastlinske prehrane, nato pa, na željo staršev in otrok, lahko vključijo še 20% mleka in drugih živalskih izdelkov. Kako pa je z ocvrto hrano (ocvrto meso, zelenjava, slaščice)? Vemo, da je ta hrana iz večih vidikov pri vseh starostnih skupinah na "črnem seznamu". Je sploh smiselno takšno hrano pripravljati doma ali se naj raje starši odločajo, da jo popolnoma črtajo iz seznama? Vse, kar je narejeno in pripravljeno doma, bo v vsakem primeru vsebovalo manj umetnih sestavin kot enakovredno kupljeno in že vnaprej pripravljeno živilo. Ocvrto hrano še vedno lahko uživamo, a naj bo to občasno in bolj kot priboljšek.Vsi vemo, da sta sveže sadje in zelenjava najbolj zdrava, zato je zelo priporočljivo, da ju otroci uživajo kar se da pogosto. Večna tema - sladkarije! Katere kupljene sladkarije so tiste, ki bi jih naj, kljub vsemu, starši kdaj pa kdaj ponudili otrokom? Ali je bolje, da sladkarij starši sploh ne bi kupovali in bi občasno pripravili doma zdrave različice sladkih jedi? Večina sladkarij vsekakor vsebuje rafiniran sladkor. Zato so lahko sladkarije in sladice narejene doma, bolj zdrave. Na primer suho sadje za sladkanje ali sveže banane in borovnice pri peki. Na spletu obstaja veliko možnosti zamenjav rafiniranega sladkorja z bolj zdravimi recepti z nizko vsebnostjo sladkorja ali z bolj zdravo različico sladkih snovi in jedi. Trgovine z zdravo prehrano imajo že na primer boljše zaloge slaščic. Tako je na primer čokolada, če je temnejša in vsebuje npr. 70-odstotni kakav že bolj primerna za otroke.Kaj storiti, če otroci ne marajo zelenjave? Kako jih prijazno prepričati, da je takšna hrana lahko okusna in zelo vabljiva? To je lahko velika bitka, še posebej z napornimi jedci. Rekla bi, da starši ne obupajte in otroke vključite v priprave in kuhanje. Naj otroci vidijo, da tudi vi obožujete zelenjavo, saj ste kot odrasli otrokom najboljši vzor. Poiščite načine, kako imajo otroci radi pripravljeno zelenjavo, še posebej, če je težava v teksturi jedi, ki je iz zelenjave. Na primer, če ne marajo paprike ali brokolija, jih morda raje zmešajte v omake in juhe. Veliko zelenjave lahko pražimo v olju, jo začinimo s soljo, ki poveča zelenjavno sladkost. Korenje, rdeča pesa, češnjev paradižnik, sladki krompir, paprika so na primer naravno sladki. Zmeljete oziroma spasirate pa lahko na primer grah, cvetačo, buče, krompir. pripravite lahko tudi sokove, ki so kombinacija sadja in zelenjave (npr. jabolko in pest špinače je v soku lahko zelo prijetnega in sladkega okusa). Kozarec svežega soka je lahko kot priboljšek in je odličen način za hidracijo otrok ter je hkrati precej visok vnos zelenjave, ki je v obliki tekočine. Z otroki si lahko ogledate tudi kakšne videoposnetke, ki prikazujejo koristi zelenjave za zdravje. Opomnite jih, da je zelenjava polna vitaminov in mineralov, ki jim pomaga, da jih motivirajo in ohranjajo močne in energijske.Je nujno, da imajo otroci vsaj en sveže kuhan, topel obrok na dan ali je lahko kakšen dan, ko jedo samo hladne obroke? Absolutno je kombinacija obeh najboljša. En topel obrok je priporočljiv, še posebej zvečer. Kako pa je s sokovi in sladkimi pijačami? Je bolj priporočljivo, da starši kupljenih sokov, polnih sladkorjev, sploh ne kupujejo in otrokom ponujajo le vodo, doma pripravljene sokove in čaje? V idealnem primeru so domači sokovi bolj zdravi, saj ne bodo vsebovali dodanih sladkorjev in konzervansov. Navadna voda je res najboljši napitek in najbolj prijazen do zob, zato bi to morala biti vedno prva pijača po otrokovi izbiri. Lahko pa tudi sladke sadne sokove razredčimo z vodo. Če že kupujete pripravljene sokove, jih naj otroci uživajo redko.Kaj pa praznovanja rojstnih dni, družinskih piknikov in zabav? Je nujno, da se za rojstni dan "greši" in ponuja torto, polno sladkorja in pisanih barv, umetnih barvil in drugih umetnih snovi, mastnih salam, sirov in podobno? Je smiselno, da starši tudi tukaj pazijo, kaj ponujajo otrokom, saj vemo, da ravno na takšnih zabavah, ki so lahko tudi zelo pogoste pri nekaterih družinah, otroci pojedo veliko sladkorja in ostalih snovi v zelo kratkem času. Te stvari so povezane predvsem s pogostostjo in velikostjo porcije. Če otroci zaužijejo le rezino torte ali kos peciva, je še vse v redu. Če si privoščijo več, vnesejo v svoje majhno telo tudi veliko sladkorja, kar povzroča medsebojne vzpone in padce sladkorja v krvi. To pa takoj vpliva na razpoloženje otrok. Kot starš ne morete vedno nadzorovati, kaj jedo, ko vas ni npr. zraven in so otroci v vrtcu, pri varuški ali kje drugje. Nočete pa jih tudi omejevati iz dneva v dan, ko se na primer udeležujejo zabav in takrat pač zaužijejo malce več 'porednih' dobrot, ki se jim želite kot starš izogniti. Torej je pomembno ravnovesje, zaradi česar tudi otroci sami dolgoročno razvijejo bolj zdrav odnos do hrane.Priboljški kot so torte, slani in predvsem sladki prigrizki otrokom največkrat narišejo največji nasmeh na obrazu, zato nič ne škodi, če so tu in tam ob posebnih priložnosti tudi na jedilniku. A paziti moramo, da to ni prepogosto. Meso in mesni izdelki ter mleko in mlečni izdelki - tematika, ki v zadnjih letih močno razburka mnoga stališča tako strokovnjakov kot posameznikov. Kakšno je vaše mnenje, je smiselno, da so produkti živalskega izvora nujno na mizi vsak dan oziroma, koliko (in če sploh) naj bi bili vključeni v družinski jedilnik? Zdrava prehrana brez živalskih proizvodov otrokom zagotavlja vso hrano, ki jo potrebujejo. Zato se lahko brez skrbi uporabijo nadomestke brez živalskega mleka. Če želite kot starš, da vaši otroci uživajo jajca in sir, je to povsem vaša izbira. Dajte tudi otrokom možnost, da sami izberejo, kaj jim je najbolj všeč. Kako je pa s kupljenimi slanimi in sladkimi priboljški (čipsi, krofi, kupljeno pecivo, čokolade, sladoledi, vso slano in sladko pekovsko pecivo, ...). Bi bilo bolje, da bi starši tega kupovali čim manj in da takšne hrane sploh ne bi bilo doma ali je prav, da se vsi skupaj v družini občasno z njo posladkajo? Če mu jih kot starš ponudite občasno, je povsem v redu in če jih zaužije po obroku in ne kot nadomestek glavnega obroka! Številni proizvajalci teh priboljškov se prav tako ujemajo z zdravstvenimi trendi in zagotavljajo, da imajo njihovi proizvodi manj soli in sladkorjev ter umetnih kemikalij. Preverite nalepke in poiščite boljšo kakovost, ki vsebuje manj nezdravih in umetnih sestavin.Kakšna se vam zdi ideja, da bi starši, skupaj z otroki pripravili tedenski jedilnik in bi ga obesili na vidno mesto v kuhinjo? Da torej tudi otroci aktivno sodelujejo pri izbiri hrane in sami "vodijo evidenco", kaj zdravega in kaj "pregrešnega" bo na mizi ob določenih dnevih? Menim, da je to odlična ideja, hkrati pa tudi poučna in zabavna za otroke. Kuhanje in priprava hrane je življenjska veščina in je zelo dragoceno, če z njo pričnemo, ko so otroci še majhni, saj na ta način postanejo bolj samozavestni. Poleg tega jim sodelovanje pri načrtovanju obrokov daje nekaj odgovornosti. Lahko pa tudi sami poiščejo recepte in ustvarjalno sestavijo preproste sestavine za pripravo obroka. Tako se lahko rodi pravi majhen "šef kuhinje".
Nutricionistka Sonal Shah ima na Youtube tudi svoj kanal, kjer objavlja kratke poučne videoposnetke na temo zdrave prehrane za otroke. Več o tem si lahko preberete v tem prispevku.