Arheologi našli dvesto mamutov!

16. 9. 2020 - Veliko odkritje v glavnem mestu Mehike

V mehiškem glavnem mestu Ciudad de Mexico so pričeli z gradnjo novega letališča. Med kopanjem pa je gradbenike presenetila največja arheološka najdba mamutov do sedaj - našli so jih kar dvesto! 

Tako kot glede dinozavrov, znanstveniki tudi glede mamutov niso povsem prepričani, zakaj so ti izumrli. Nekateri pravijo, da je podnebje pred približno 10.000 leti, v ledeni dobi, tako spremenilo, da razmere niso bile več ugodne za njihovo življenje. Drugi pravijo, da so jih polovili prvi ljudje - podobe lova na mamute so namreč našli na izredno starih stenskih poslikavah. Kakšno novo razlago za njihovo izumrtje pa bodo raziskovalci lahko pridobili ravno s preučevanjem tega novoodkritega ogromnega arheološkega najdišča.    

Stopi na mehiško najdišče

Vidiš tanke vrvice, ki najdišče razmejujejo na kvadrate? Tako lahko arheologi razdelijo arheološko najdišče, da je bolj pregledno, najdbe v vsakem izmed kvadratov pa posebej popišejo in raziščejo.Vidiš tanke vrvice, ki najdišče razmejujejo na kvadrate? Tako lahko arheologi razdelijo arheološko najdišče, da je bolj pregledno, najdbe v vsakem izmed kvadratov pa posebej popišejo in raziščejo.

Arheologi bodo potreovali še vsaj dobro leto dni, da popolnoma izkopljejo vse arheološke ostanke najdišča v mestu Ciudad de Mexico.Arheologi bodo potreovali še vsaj dobro leto dni, da popolnoma izkopljejo vse arheološke ostanke najdišča v mestu Ciudad de Mexico.
Odkrili so celo nekaj mamutovih kosti, ki so jih praljudje priredili za uporabo kot orodje. Najdbe, ki jih izkopavajo in urejajo arheologi, bodo preučili paleontologi - njihovo delo lahko spoznaš v spodnjem videu.Odkrili so celo nekaj mamutovih kosti, ki so jih praljudje priredili za uporabo kot orodje. Najdbe, ki jih izkopavajo in urejajo arheologi, bodo preučili paleontologi - njihovo delo lahko spoznaš v spodnjem videu.

Mamutov zob, paleontologi in slovenski mamut

V spodnjem videu si oglej mamutov zob iz Nevelj pri Kamniku, kjer so okostje mamuta našli pred 80 leti. Kaj bodo z najdbo fosilov mehiških mamutov naredili znanstveniki, si lahko ogledaš v spodnjem videu. Firbcologi ti bodo pokazali, kdaj delo arheologov prevzamejo paleontologi, ki preučujejo fosilne ostanke živali in rastlin, ki so se ohranili v kamninah. 

Mamuta imamo tudi pri nas - se spominjaš kje? Obiskali so ga Firbcologi.

Foto: EPA
Video: RTV SLO/Firbcologi
E. V.