Telesa

6 - 9 let

14. 9. 2020

Ste vedeli, da se otroci rodijo s približno 350 kostmi, ko odrastejo, pa jih imajo samo 206? Če bi žile raztegnili v dolg trak, bi jih lahko trikrat ali štirikrat ovili okoli Zemlje.

Spoznajte Hinka, običajnega fanta v neobičajni hiši. Vabljeni ste, da vstopite v to njegovo nenavadno hišo in se naučite: S kakšno hitrostjo kihneš? Kako glasno je tvoje srce? Kako delujejo ušesa?

Ljudje imamo, kot nekatere živali, na primer gorile, oprijemalna palca. To pomeni, da se lahko s palci dotaknemo vseh prstov na isti roki. Zato lahko imenitno uporabljamo orodje ali igramo klavir. 

Ste vedeli, da je nemogoče kihati z odprtimi očmi? 

Ušesa, nos in grlo so povezani, zato lahko zamašen nos vpliva tudi na to, kakšen okus ima hrana. Naredi poskus! Prijatelju daj na nos kljukico za perilo. Pod nosom mu podrži olupljeno čebulo in ga pripravi do tega, da ugrizne vanjo. Kaj se bo zgodilo? Zelo verjetno je, da ne bo mogel ugotoviti, kaj je ugriznil. Ne verjameš? Poskusi. 

Človeški možgani lahko vsako sekundo sprejmejo približno 100.000 sporočil, ki se pretvorijo v spomine. Sporočila lahko potujejo s hitrostjo 435 kilometrov na uro!

Foto: Iz knjige Telesa

mp

SLONTASTIČEN POZOR!