Kdo dela domače naloge?

18. 9. 2020

S pričetkom šole so se pričele tudi domače naloge. A ne boste verjeli, velikokrat se zgodi, da domače naloge opravljajo kar starši in ne otroci v celoti, kakor je v osnovi mišljeno. Na to temo je potekal pogovor v studiu Televizije Slovenije v oddaji Dobro jutro. 

V studiu Televizije Slovenija sta pri pogovoru sodelovala dva strokovnjaka Dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, dolgoletna zaslužna profesorica na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljane in psiholog Dr. Kristijan Musek Lešnik. 

Pogovor si v celoti lahko ogledate v tem videoposnetku:

"Šola kot je postavljena danes rauna na starše. Sicer pa bi učenje moralo potekati v šoli, doma pa naj bi bila srčna podpora, ljubezen. Najboljši učenci, tisti odlični in prav dobri so dobili vso podporo od staršev in inštruktorjev. Kar je sicer slabo, ker učenci dobijo občutek, da nečesa ne zmorejo sami in da so odvisni od drugih."

Dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, dolgoletna zaslužna profesorica na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljane

Vroča debata na temo šole kakršna je danes je potekala v rubriki Nasveti za starše v oddaji Dobro jutro. Vroča debata na temo šole kakršna je danes je potekala v rubriki Nasveti za starše v oddaji Dobro jutro.

Nekaj domačega dela samo po sebi ni nič slabega za šolo. Učitelji so preobremenjeni s tem, da je treba vse predelati v skladu z učnimi načrti in enostavno tega ne uspejo predelati v šoli in se to prenaša domov. Korpus znanja sicer narašča v vseh strokah in to se širi tudi v šole. osnovnošolci danes predelujejo snovi, ki so bile včasih v srednjih šolah, učni načrti se samo polnijo in polnijo. 

Psiholog Dr. Kristijan Musek Lešnik

Snovi, ki so danes v šolah so zelo zahtevne v primerjavi s preteklimi desetimi leti. Učni načrt je zelo zapolnjen, otroci, učitelji in starši pa preobremenjeni. Snovi, ki so danes v šolah so zelo zahtevne v primerjavi s preteklimi desetimi leti. Učni načrt je zelo zapolnjen, otroci, učitelji in starši pa preobremenjeni.

Mnogi so mnenja, da bi se šolski učni načrt moral razbremeniti, ker je postal enostavno prenaporen za vse. Mnogi so mnenja, da bi se šolski učni načrt moral razbremeniti, ker je postal enostavno prenaporen za vse.

Še več koristnih nasvetov lahko starši izvedo z ogledom rubrike Naveti za starše, ki je del oddaje Dobro jutro. Najdete jih v našem MMC-jevem avdio-video arhivu. 

Psiholog v studio je tudi mnenja, da bi se morala vrniti tista "pretekla" učiteljeva avtonomija in da bi se naj učilo v šolah in ne toliko doma (sedaj je preveč domačih nalog). Psiholog v studio je tudi mnenja, da bi se morala vrniti tista "pretekla" učiteljeva avtonomija in da bi se naj učilo v šolah in ne toliko doma (sedaj je preveč domačih nalog).

Tanja Mojzer
Foto: TV Slovenija in Pixabay