MOJE TELO: Zakaj je grozdje zdravo?

15. 9. 2020

Jesen je čas, ko dozorijo mnogi sadeži in zelenjava, med njimi tudi grozdje. Poglejmo, zakaj je grozdje sploh zdravo in kaj se skriva v njegovi lupini in peškah, ki jih nekateri tako vztrajno pljuvajo stran. 

Grozdje nam je celo leto dostopno na trgovinskih policah. Na voljo nam je tudi takšno brez pečk. V svetovnem merilu se grozdja pridela zelo veliko, prekaša celo skupni pridelek banan, pomaranč in jabolk, vendar se več kot tri četrtine predela v vino. 

Namizno grozdje je največkrat debelejše in vsebuje tudi debelejše pečke- Smiselno jih je zgristi, saj so zelo zdravilne, zraven tega je zelo zdravilna tudi lupina. Namizno grozdje je največkrat debelejše in vsebuje tudi debelejše pečke- Smiselno jih je zgristi, saj so zelo zdravilne, zraven tega je zelo zdravilna tudi lupina.

Glavni lastnosti grozdja in grozdnega soka sta čistilno in razkuževalno delovanje na celotno telo. Čisti sečne poti, grozdni dnevi pa razbremenijo krvni obtok in jetra. Sveže grozdje odpravlja zaprtje, grozdni sok pa pomaga pri driski in ureja prebavo. Znane so tudi grozdne kure, ki so pozdravile mnoge bolezni in vnetja. Glavni lastnosti grozdja in grozdnega soka sta čistilno in razkuževalno delovanje na celotno telo. Čisti sečne poti, grozdni dnevi pa razbremenijo krvni obtok in jetra. Sveže grozdje odpravlja zaprtje, grozdni sok pa pomaga pri driski in ureja prebavo. Znane so tudi grozdne kure, ki so pozdravile mnoge bolezni in vnetja.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay