Video: Smrtonosni dinozaver patagotitan

10. 9. 2020 - V oddaji Smrtonosni dinozavri spoznaj največjega med njimi!

Nedavno so odkrili novo vrsto orjaškega dinozavra - odrasla žival je bila velika in težka kot vesoljska raketa! 

Patagotitan je dobil ime po Patagoniji - ozemlju v Južni Ameriki, kjer je prebival. Drugi del njegovega imen pa je titan - kar je beseda za velikana ali orjaka. Raziskovalci so našli šest fosilov oziroma ostankov te vrste sicer seveda že izumrle živali. Patagotitan naj bi skupaj z repom in glavo, ki se je razgledovala na izredno dolgem vratu, meril kar osupljivih 37 metrov! Njega in še druge orjaške dinozavre - na primer argentinozavra - lahko poznaš, če si ogledaš prvo epizodo dokumentarne oddaje za otroke Smrtonosni dinozavri, ki jo najdeš na dnu prispevka. 

Gasilci so pripeljali svojo orjaško lestev, ki je višja od stolpnice. Poleg nje pa lahko vidiš računalniško simulacijo resnične velikosti dinozavra patagotitana. Orjaški je! Le njegovo srce je tehtalo več kot 200 kilogramov in je bilo veliko kar dva metra. Moralo je biti veliko in močno, da je lahko poganjalo kri po telesu tega velikana.Gasilci so pripeljali svojo orjaško lestev, ki je višja od stolpnice. Poleg nje pa lahko vidiš računalniško simulacijo resnične velikosti dinozavra patagotitana. Orjaški je! Le njegovo srce je tehtalo več kot 200 kilogramov in je bilo veliko kar dva metra. Moralo je biti veliko in močno, da je lahko poganjalo kri po telesu tega velikana.
Voditelj oddaje ti bo še tako s pomočjo posebnih efektov pokazal, kakšni so bili videti orjaki. Nekateri so zrasli tako veliki kljub temu, da so se prehranjevali le z rastlinjem!Voditelj oddaje ti bo še tako s pomočjo posebnih efektov pokazal, kakšni so bili videti orjaki. Nekateri so zrasli tako veliki kljub temu, da so se prehranjevali le z rastlinjem!
 Kaj bi se zgodilo, če bi orjaški dinozaver stopil na avtomobil? Uničil bi ga! Več o sili njihovih nog si oglej v videu! Kaj bi se zgodilo, če bi orjaški dinozaver stopil na avtomobil? Uničil bi ga! Več o sili njihovih nog si oglej v videu!

V prvi epizodi oddaje Smrtonosni dinozavri boš spoznal lastnosti in navade največjih med orjaki!

Foto: Iz videa
Video: RTV SLO /Smrtonosni dinozavri
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!