Video: Kako se živali naučijo leteti?

8. 9. 2020 - Prvi polet albatrosa - ptice z najdaljšimi krili

V ljubki seriji za otroke - Mladički - lahko izveš, kako se živali naučijo leteti! Ogledaš si lahko prvi polet bradate sove in albatrosa - ptice z najdaljšimi krili!

Mladički se morajo v času odraščanja naučiti naučiti hoje, plezanja, plavanja, iskanja hrane in še marsičesa drugega, tudi letenja. Ptice za letenje po zraku potrebujejo krila, v džungli pa se giboni med vejami premikajo s skakanjem, in videti je, kot da letijo. Mladiči bradate sove skačejo z visokih dreves, ko prvič poletijo. Oglej si oddajo Mladički in izvedel boš vse o tem, kako se živali naučijo leteti! 

Na Antarktiki se mladiči klateškega albatrosa učijo letenja. Na fotografiji vidiš res mlado ptico te vrste. Odrasli albatrosi imajo najdaljša krila izmed vseh ptic - njihov premer lahko meri kar tri metre!Na Antarktiki se mladiči klateškega albatrosa učijo letenja. Na fotografiji vidiš res mlado ptico te vrste. Odrasli albatrosi imajo najdaljša krila izmed vseh ptic - njihov premer lahko meri kar tri metre!

Ko pride pomlad, so krila mladega albatrosa že prekrita z gladkimi peresi, ki so primerna za letenje. V spodnjem videu si oglej, kako je mlademu albatrosu uspel prvi polet!Ko pride pomlad, so krila mladega albatrosa že prekrita z gladkimi peresi, ki so primerna za letenje. V spodnjem videu si oglej, kako je mlademu albatrosu uspel prvi polet!

Giboni - brezrepe opice z izredno dolgimi rokami - se s spretnim preprijemanjnem in pogumnimi skoki premikajo med drevesnimi krošnjami tako, da je videti, kot da letijo! Oglej si, kako se plezalne tehnike naučijo mladi giboni.Giboni - brezrepe opice z izredno dolgimi rokami - se s spretnim preprijemanjnem in pogumnimi skoki premikajo med drevesnimi krošnjami tako, da je videti, kot da letijo! Oglej si, kako se plezalne tehnike naučijo mladi giboni.

Bradate sove pred prvim poletom vadijo padanje. Skačejo z vej največjih dreves in se med padanjem s kremplji oprijemajo vej.Bradate sove pred prvim poletom vadijo padanje. Skačejo z vej največjih dreves in se med padanjem s kremplji oprijemajo vej.

V seriji Mladički si v družbi Andreja oglej, kako se spretnosti učijo albatrosi, giboni in sovice!

Foto: Iz videa
Video: Dokumentarna serija Mladički/RTV SLO
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.