Kokoška Fani o Sloveniji

6 - 9 let

4. 9. 2020

Kdo je kokoška Fani? Je že kdo slišal zanjo? Gre za posebno kokoško, ki se sprehaja po Sloveniji in se čudi okusnim jedem in izjemno raznoliki pokrajini, ki je značilna za Slovenijo. Knjiga je opremljena tudi z zelo zanimivimi ilustracijami oziroma karikaturami. 

Knjigo, ki je v zelo simpatičnem manjšem formatu je napisal znan slovenski etnolog in kulturni antropolog  prof. dr. Janez Bogataj, zanimive ilustracije oziroma karikature (smešne podobe realnosti) pa je prispeval Marko Kočevar. Napisana je v zelo preprostem stilu in je primerna za vse generacije. Z njeno pomočjo skozi zelo zanimivo zgodbo vstopite v kulinarični svet Slovenije. Slovenijo kot deželo pa spoznamo tudi skozi druge plati (običaje, živalske vrste, pestrost pokrajine in podobno). Knjiga je izšla pri založbi Hart. Knjigo, ki je v zelo simpatičnem manjšem formatu je napisal znan slovenski etnolog in kulturni antropolog  prof. dr. Janez Bogataj, zanimive ilustracije oziroma karikature (smešne podobe realnosti) pa je prispeval Marko Kočevar. Napisana je v zelo preprostem stilu in je primerna za vse generacije. Z njeno pomočjo skozi zelo zanimivo zgodbo vstopite v kulinarični svet Slovenije. Slovenijo kot deželo pa spoznamo tudi skozi druge plati (običaje, živalske vrste, pestrost pokrajine in podobno). Knjiga je izšla pri založbi Hart.

Dr. Janez Bogataj je profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani in je do sedaj napisal okrog 60 knjig. Zelo se posveča pomenu slovenske kulinarike in jo poskuša utemeljiti na strokovni, a hkrati zelo razumljiv način. Berejo ga vse generacije, kuharski mojstri pa z veseljem posežejo tudi po njegovih receptih in opisu priprave jedi. Dr. Janez Bogataj je profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani in je do sedaj napisal okrog 60 knjig. Zelo se posveča pomenu slovenske kulinarike in jo poskuša utemeljiti na strokovni, a hkrati zelo razumljiv način. Berejo ga vse generacije, kuharski mojstri pa z veseljem posežejo tudi po njegovih receptih in opisu priprave jedi.

Predstavitev knjige Kokoška Fani o Sloveniji je povezovala slovenska novinarka in televizijska voditeljica Ksenija Horvat, ki je prof. dr. Janezu Bogataju postavljala zelo zanimiva vprašanja. Predstavitev knjige Kokoška Fani o Sloveniji je povezovala slovenska novinarka in televizijska voditeljica Ksenija Horvat, ki je prof. dr. Janezu Bogataju postavljala zelo zanimiva vprašanja.

Zakaj ravno kokoška Fani? Gospod Bogataj je razložil, da zato, ker je Slovenija v obliki kokoši, je pa to sicer ideja karikaturista Marka Kočevarja. Zakaj ravno kokoška Fani? Gospod Bogataj je razložil, da zato, ker je Slovenija v obliki kokoši, je pa to sicer ideja karikaturista Marka Kočevarja.

Kokoška Fani ima zelo rada slovensko hrano, zato lahko bralci spoznajo, da ji v Sloveniji nikoli ni bilo dolgčas in da nikoli ni bila lačna. Kamor koli je prišla, je bila deležna dobre, izjemno okusne in raznovrstne slovenske kulinarične ponudbe.Kokoška Fani ima zelo rada slovensko hrano, zato lahko bralci spoznajo, da ji v Sloveniji nikoli ni bilo dolgčas in da nikoli ni bila lačna. Kamor koli je prišla, je bila deležna dobre, izjemno okusne in raznovrstne slovenske kulinarične ponudbe.

Po čem bi lahko rekli, da je Slovenija kot dežela zelo prepoznavna in ima nekaj "povsem svojega", kar ni v takšni obliki skoraj nikjer drugod? Zagotovo na ta seznam spadajo te kulinarične specialitete, običaji in živalske pasme: slovenska potica, kranjska klobasa, lipicanci, teran, kraški ovčar, kraški pršut, koline, kranjska sivka, kranjska čebela, prekmurska gibanica, ajdovi žganci, pražen krompir, bučno olje, idrijski žlikrofi, primorski fuži, bograč, kuhani štruklji, ajdov kruh z orehi, haloška gibanica, ocvirkovka in še bi lahko naštevali. Po čem bi lahko rekli, da je Slovenija kot dežela zelo prepoznavna in ima nekaj "povsem svojega", kar ni v takšni obliki skoraj nikjer drugod? Zagotovo na ta seznam spadajo te kulinarične specialitete, običaji in živalske pasme: slovenska potica, kranjska klobasa, lipicanci, teran, kraški ovčar, kraški pršut, koline, kranjska sivka, kranjska čebela, prekmurska gibanica, ajdovi žganci, pražen krompir, bučno olje, idrijski žlikrofi, primorski fuži, bograč, kuhani štruklji, ajdov kruh z orehi, haloška gibanica, ocvirkovka in še bi lahko naštevali.

Idejni avtor kokoške Fani in ilustrator Marko Kočevar je zraven ilustracij v knjigi do sedaj ustvaril tudi že preko dva tisoč magnetkov, ki prikazujejo kokoško Fani na različnih lokacijah v Sloveniji ob pestri slovenski kulinariki. Idejni avtor kokoške Fani in ilustrator Marko Kočevar je zraven ilustracij v knjigi do sedaj ustvaril tudi že preko dva tisoč magnetkov, ki prikazujejo kokoško Fani na različnih lokacijah v Sloveniji ob pestri slovenski kulinariki.

Prof. dr. Bogataj je na predstavitvi povedal, da imajo načeloma države svojo zastavo, grb in maskoto. Slovenija pa maskote v bistvu nima. In zato bi to lahko bila kokoška Fani. Prof. dr. Bogataj je na predstavitvi povedal, da imajo načeloma države svojo zastavo, grb in maskoto. Slovenija pa maskote v bistvu nima. In zato bi to lahko bila kokoška Fani.

Knjiga o kokoški Fani in Sloveniji je resnično primerna za vsakogar, od šolarjev do odraslih, prof. Bogataj pa je tudi povedal, da bi morali pisatelji imeti takšno lastnost: "Pisatelj mora pisati tako, da ga razume vsak in da ne trpijo ušesa intelektualcev."Knjiga o kokoški Fani in Sloveniji je resnično primerna za vsakogar, od šolarjev do odraslih, prof. Bogataj pa je tudi povedal, da bi morali pisatelji imeti takšno lastnost: "Pisatelj mora pisati tako, da ga razume vsak in da ne trpijo ušesa intelektualcev."

Knjiga je dobrodošlo branje že zaradi tega, ker bo v letu 2021 naša dežela Slovenija uradno Evropska gastronomska regija 2021. Po vsej Evropi bodo torej govorili o Sloveniji in zanjo značilno kulinariko. Prav je torej, da se mi sami izobrazimo o vsem tem, da ne bodo v tujini več vedeli o nas kot mi sami.  Knjiga je dobrodošlo branje že zaradi tega, ker bo v letu 2021 naša dežela Slovenija uradno Evropska gastronomska regija 2021. Po vsej Evropi bodo torej govorili o Sloveniji in zanjo značilno kulinariko. Prav je torej, da se mi sami izobrazimo o vsem tem, da ne bodo v tujini več vedeli o nas kot mi sami.

Avtor mnogih knjig o naši slovenski kulturni dediščini je povedal, da je za določeno jed izjemnega pomena njen pravi izvor. Da torej raziščemo natančno, kdaj se je zapis o njej prvič pojavil in kje, na katerem območju, so določeno hrano pričeli prvič pripravljati in uživati. Prekmursko gibanico naj bi tako v Prekmurje prinesli Medžimurski delavci. Avtor mnogih knjig o naši slovenski kulturni dediščini je povedal, da je za določeno jed izjemnega pomena njen pravi izvor. Da torej raziščemo natančno, kdaj se je zapis o njej prvič pojavil in kje, na katerem območju, so določeno hrano pričeli prvič pripravljati in uživati. Prekmursko gibanico naj bi tako v Prekmurje prinesli Medžimurski delavci.

V knjigi lahko preberemo, da je slovenska potica ena izmed najljubših jedi kokoške Fani. V knjigi lahko preberemo, da je slovenska potica ena izmed najljubših jedi kokoške Fani. 

Za vsako tradicionalno jedjo po navadi stoji zgodovinska zgodba, ki razloži, zakaj se je jed pojavila ravno tam in kdaj. Kot primer lahko navedemo npr. bučno olje. Največ buč, v katerih so semena bučnice in iz katerih seveda stiskajo bučno olje je na Štajerskem in Prekmurju oziroma Pomurju. Ravno zaradi tega je zelena ali fižolova solata z bučnim oljem najbolj značilna za to območje. Podobna zgodba je pri drugih jedeh. Tisto, kar so imeli pri roki, so uporabili in "iznašli« jed.Za vsako tradicionalno jedjo po navadi stoji zgodovinska zgodba, ki razloži, zakaj se je jed pojavila ravno tam in kdaj. Kot primer lahko navedemo npr. bučno olje. Največ buč, v katerih so semena bučnice in iz katerih seveda stiskajo bučno olje je na Štajerskem in Prekmurju oziroma Pomurju. Ravno zaradi tega je zelena ali fižolova solata z bučnim oljem najbolj značilna za to območje. Podobna zgodba je pri drugih jedeh. Tisto, kar so imeli pri roki, so uporabili in "iznašli« jed.

Katera pa je vaša najljubša tradicionalna slovenska jed? Pišete nam lahko na bansi@rtvslo.si, veseli bomo tudi fotografije te jedi. Katera pa je vaša najljubša tradicionalna slovenska jed? Pišete nam lahko na bansi@rtvslo.si, veseli bomo tudi fotografije te jedi.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!