Polarni medvedje so v resnici črni!

5. 9. 2020 - Kljub temu, da so videti beli, njihova koža ni bele barve

Kaj je krivo, da je videti, da imajo severni medvedi belo dlako? Kaj pa če v resnici sploh niso beli, ampak celo črni?

Znanstveniki menijo, da so bili polarni medvedi včasih bližnji sorodniki rjavih medvedov, ki so se samo preselili na Arktiko. Tja pa naj bi se odpravili zaradi tjulnov, ki so njihova najljubša hrana. Njihova dlaka, ki je videti bela, pa naj bi bila samo rezultat prilagoditve na bivalno okolje - v ledenem kraljestvu namreč prevladuje bela barva.

Če bi si dlako polarnega medveda ogledal pod mikroskopom, bi videl, da je ta prozorna. Bela je videti zato, ker odbija barvo snega in ledu, ki ga je na Severnem polu ogromno. Njihova koža pa je v resnici črna! Če bi polarnega medveda postrigel, bi ta bil videti črn.Če bi si dlako polarnega medveda ogledal pod mikroskopom, bi videl, da je ta prozorna. Bela je videti zato, ker odbija barvo snega in ledu, ki ga je na Severnem polu ogromno. Njihova koža pa je v resnici črna! Če bi polarnega medveda postrigel, bi ta bil videti črn.

Alge medvede obarvajo zeleno!

Njihov kožuh je včasih videti celo nekoliko zelen! Takšne barve je zaradi zelenih alg, ki se naselijo v dlako.Njihov kožuh je včasih videti celo nekoliko zelen! Takšne barve je zaradi zelenih alg, ki se naselijo v dlako.

Dlake so namreč votle, alge pa vanje zaidejo ob vodnih izletih, ki si jih polarni medvedje privoščijo zaradi lova. Zares veliko časa preživijo v vodi in ob njej, sicer pa spadajo tudi med največje sesalce na Zemlji.

 

Mladič polarnega medveda


Živalski vrt v Berlinu je s kamero ujel njihovega polarnega mladička. Tromesečni medvedek veliko časa preživi s svojo mamo Tonjo, s katero se tudi igra. 
Oglej si ljubko belo kepico med igro!  

Foto: EPA
Video: APTN
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.