Video: Si že slišal pandjega mladiča?

2. 9. 2020 - Kamere ujele majceno pando v ameriškem živalskem vrtu

Male pande so ob rojstvu kar 900-krat manjše od svojih staršev. Video iz ameriškega živalskega vrta je razkril, kako zelo majcene so! 

V ameriškem živalskem vrtu Washington ZOO imajo malo pando. Pravzaprav se je pandjega mladiča razveselila 22-letna samička Mei Xiang. Mladička ima sicer ves čas pri sebi, ker pa je tako majcen, ga skoraj ni mogoče videti.

Oskrbniki v živalskem vrtu in javnost doma pri računalnikih, pandjo mamo in njen naraščaj veliko spremljajo preko spletnih kamer. Zato so se razveselili trenutka, ko je črno-bela mamica svojega majčkenega mladička spustila iz šap. Takrat so si ga počivajočega na tleh končno lahko dodobra ogledali! V spodnjem videu lahko prisluhneš, kako se je takrat oglašal mladiček, ki je pokrit le z rožnatim puhom in ni še ni nič kaj zares podoben pandi! 

Po kitajski tradiciji pandam izberejo ime šele po stotih dneh življenja, zato mladička, ki je trenutno bolj podoben malemu zmajčku kot medvedku, še niso poimenovali. Kamera pa predvaja črno-bele posnetke - mladiček je v resnici rožnate barve.Po kitajski tradiciji pandam izberejo ime šele po stotih dneh življenja, zato mladička, ki je trenutno bolj podoben malemu zmajčku kot medvedku, še niso poimenovali. Kamera pa predvaja črno-bele posnetke - mladiček je v resnici rožnate barve.

Prisluhni glasnemu klicanju

Mladiček je trenutno velik dobrih 15 centimetrov in tehta malo več kot 150 gramov. Čez teden ali dva mu bo pričela rasti tudi črna dlaka, najprej se bo ta pojavila okrog njegovih oči in ušes. Kljub temu, da je majhen in še ne vidi, pa ima že izredno dobro razvite glasilke. Njegovi kriki so precej glasni in nekoliko škripajoči. Ker je sedaj popolnoma nemočen in odvisen od mame medvedke, je glasno oglašanje za njegovo preživetje pomembno.  

Medvedka Mei Xiang je odšla skrnit malo vode in med tem malo kepico pustila samo. Prisluhni, kako glasno je mladiček klical mamo! Ko se je vrnila, ga je nemudoma skrila nazaj v svoje zavetje. 

Foto: Iz videa
Video: Reuters
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.