Svetovni dan levov v ZOO Ljubljana

12. 8. 2020

Živalski vrt Ljubljana je priredil praznovanje svetovnega dneva levov. Leta 2013 so raziskovalci potrdili, da število levov v naravnem okolju dramatično upada do te mere, da so leva uvrstili med ogrožene živalske vrste. Ker je v prizadevanjih za njihovo ohranitev ozaveščanje izjemnega pomena, je bil 10. avgust razglašen za svetovni dan levov. V ZOO Ljubljana so zato v vikendu pred 10. avgustom priredili posebno praznovanje. 

Levi so bili razširjeni v Afriki, Mali Aziji, Indiji in na Arabskem polotoku že pred 1,4 milijoni let, zdaj pa so se zaradi človeka znašli na samem pragu izumrtja. Še do leta 1940 so živeli v severni Afriki visoko v Atlaškem gorovju. Danes živijo v podsaharski Afriki na devetkrat manjšem prostoru kot v preteklosti. Območje je razdrobljeno in veliko le še kot trije otoki Madagaskar skupaj.Levi so bili razširjeni v Afriki, Mali Aziji, Indiji in na Arabskem polotoku že pred 1,4 milijoni let, zdaj pa so se zaradi človeka znašli na samem pragu izumrtja. Še do leta 1940 so živeli v severni Afriki visoko v Atlaškem gorovju. Danes živijo v podsaharski Afriki na devetkrat manjšem prostoru kot v preteklosti. Območje je razdrobljeno in veliko le še kot trije otoki Madagaskar skupaj.

Včasih je bilo opisanih enajst podvrst današnjih levov. Kasneje so ločili dve podvrsti, in sicer afriškega in azijskega leva. Včasih je bilo opisanih enajst podvrst današnjih levov. Kasneje so ločili dve podvrsti, in sicer afriškega in azijskega leva. 

Azijski lev je bil nekoč razširjen od Turčije in Sirije preko Iraka, Irana in Pakistana do vzhodne Indije. V vzhodni Evropi je vrsta izumrla okoli leta 100 našega štetja, v Palestini pa v času križarskih vojn. Na vseh drugih območjih je preživel do sredine 19. stoletja.

Afriški levi so ena izmed najbolj priljubljenih živali obiskovalcev Afrike, kjer je razvit turizem opazovanja divjinskih živali. Na račun levov imajo znatne prihodke upravljavci zavarovanih območij in lokalna skupnost, zato ohranjajo divjino in živali v njej. Na drugih območjih pa leve v Afriki še vedno ogroža človek z uničevanjem njihovega življenjskega prostora, kar je privedlo do majhnih in med seboj izoliranih populacij, kjer se pojavljajo tudi različne bolezni. Razširjen je lov na trofeje ter uporaba kosti in drugih delov v tradicionalni medicini.Afriški levi so ena izmed najbolj priljubljenih živali obiskovalcev Afrike, kjer je razvit turizem opazovanja divjinskih živali. Na račun levov imajo znatne prihodke upravljavci zavarovanih območij in lokalna skupnost, zato ohranjajo divjino in živali v njej. Na drugih območjih pa leve v Afriki še vedno ogroža človek z uničevanjem njihovega življenjskega prostora, kar je privedlo do majhnih in med seboj izoliranih populacij, kjer se pojavljajo tudi različne bolezni. Razširjen je lov na trofeje ter uporaba kosti in drugih delov v tradicionalni medicini.

Po klasifikaciji Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) so levi uvrščeni v kategorijo ranljivih vrst, saj so v različnih regijah trendi naraščanja in upadanja populacij zelo različni. To pomeni, da se lahko njihovo število ponovno poveča ob sprejetju ustreznih ukrepov. Brez pomembnega posredovanja za njihovo zaščito, pa se lahko znajdejo na seznamu vrst, ki jim grozi izumrtje.

Tanja Mojzer
Foto: ZOO Ljubljana in Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.