Zgodba o knjigi

6 - 9 let

31. 7. 2020

Kakšna bi lahko bila Zgodba o knjigi? Zelo zanimiv naslov za knjigo, kajne? Takšen, da te kar posrka vase in sproži radovednost, da bi pokukali med njene platnice. Knjiga je zelo privlačna za branje že zaradi tega, ker je razdeljena na zelo kratka poglavja, kar nam narekuje, da se knjige ne "ustrašimo" oziroma se je ne ustrašijo tisti, ki morda niso tako veliki ljubitelji branja.  

Zgodba o knjigi je avtorsko delo pisatelja Aneja Sama, ilustracije sta prispevala Maja Šubic in Gorazd Vahen. Izšla je pri Društvu Jasa v zbirki Onežimo svet.Zgodba o knjigi je avtorsko delo pisatelja Aneja Sama, ilustracije sta prispevala Maja Šubic in Gorazd Vahen. Izšla je pri Društvu Jasa v zbirki Onežimo svet.

Besedilo je napisano v prvi osebi, kar pomeni, da ga pripoveduje sama Knjiga. Knjiga govori o sebi, kako potuje, se izobražuje, kako je kdaj vesela, kdaj pa tudi žalostna (če npr. otroci mečkajo njene liste).Besedilo je napisano v prvi osebi, kar pomeni, da ga pripoveduje sama Knjiga. Knjiga govori o sebi, kako potuje, se izobražuje, kako je kdaj vesela, kdaj pa tudi žalostna (če npr. otroci mečkajo njene liste).

Knjiga pripoveduje misli, ki nam lepo pobožajo srce. Ena izmed teh je, da je prav, da v življenju vedno ravnamo dobro, kajti s tem se nam bo dobro vračalo. Knjiga tudi pove, da je prav, da jo beremo, saj s tem izvemo pravo resnico in ne le "govorice".Knjiga pripoveduje misli, ki nam lepo pobožajo srce. Ena izmed teh je, da je prav, da v življenju vedno ravnamo dobro, kajti s tem se nam bo dobro vračalo. Knjiga tudi pove, da je prav, da jo beremo, saj s tem izvemo pravo resnico in ne le "govorice".

Knjiga nam pove, da moramo imeti do živali lep, ljubeč odnos, prav tako pa tudi, da na svetu nismo sami, zato tudi ne moremo početi kar koli se nam zljubi. Moramo se osrečiti, a tako, da drugim ne škodujemo.Knjiga nam pove, da moramo imeti do živali lep, ljubeč odnos, prav tako pa tudi, da na svetu nismo sami, zato tudi ne moremo početi kar koli se nam zljubi. Moramo se osrečiti, a tako, da drugim ne škodujemo.

Knjiga nam med drugim natančno pripoveduje o tem, kako naj se obnašamo do muce, do psa, do ptička in ostalih živali (da jih pobožamo, jih ne vlačimo za rep in podobno).Knjiga nam med drugim natančno pripoveduje o tem, kako naj se obnašamo do muce, do psa, do ptička in ostalih živali (da jih pobožamo, jih ne vlačimo za rep in podobno).

V drugem delu knjige so misli malce bolj zgoščene, saj so namenjene otrokom, ki že hodijo v šolo in znajo brati. Začne se podobno kot prvi del, da se knjiga predstavi, a tokrat je besedilo bolj izčrpno in podano z več zgodovinskimi in drugimi poučnimi mislimi.V drugem delu knjige so misli malce bolj zgoščene, saj so namenjene otrokom, ki že hodijo v šolo in znajo brati. Začne se podobno kot prvi del, da se knjiga predstavi, a tokrat je besedilo bolj izčrpno in podano z več zgodovinskimi in drugimi poučnimi mislimi.

Knjiga se dotakne tudi čustev (npr. ljubezni, strahu). Izvemo zgodbo o mami in sinu, o galebu, ki je bil zelo dober letalec, a ni želel postati vodja jate, temveč je bil srečen že, če so bili drugi v jati veseli. Knjiga se dotakne tudi čustev (npr. ljubezni, strahu). Izvemo zgodbo o mami in sinu, o galebu, ki je bil zelo dober letalec, a ni želel postati vodja jate, temveč je bil srečen že, če so bili drugi v jati veseli.

Knjiga nam pove tudi to, da je včasih prav, če smo žalostni, ker je takšno pač življenje. Ni vedno vse samo lepo in čudovito, včasih se nam lahko zgodi krivica, lahko se nam tudi zgodi, da jočemo. To je vse del življenja in prav je tako. Pomembno je le, da to ne traja predolgo obdobje. Knjiga nam pove tudi to, da je včasih prav, če smo žalostni, ker je takšno pač življenje. Ni vedno vse samo lepo in čudovito, včasih se nam lahko zgodi krivica, lahko se nam tudi zgodi, da jočemo. To je vse del življenja in prav je tako. Pomembno je le, da to ne traja predolgo obdobje.

Izvemo tudi marsikaj o izjemno zanimivi tematiki - oblačenju in temu, kako sta povezana videz in obleka. Knjiga razloži tudi, kako se počutijo otroci, ki jim starši ne morejo kupiti najdražjih oblek bogatih modnih znamk. Ampak, a je to res pomembno? Je res pomembno, da smo oblečeni po zadnji modi? Ali je bolj pomembno, da smo dobrega srca in oblečeni, kakor pač smo lahko glede na finančno stanje naših staršev? Če je srce lepo namreč noben človek ne more biti grd. Izvemo tudi marsikaj o izjemno zanimivi tematiki - oblačenju in temu, kako sta povezana videz in obleka. Knjiga razloži tudi, kako se počutijo otroci, ki jim starši ne morejo kupiti najdražjih oblek bogatih modnih znamk. Ampak, a je to res pomembno? Je res pomembno, da smo oblečeni po zadnji modi? Ali je bolj pomembno, da smo dobrega srca in oblečeni, kakor pač smo lahko glede na finančno stanje naših staršev? Če je srce lepo namreč noben človek ne more biti grd.

Knjiga se zamisli tudi nad vprašanjem, kakšen človek je resnično bogat. To je človek, kjer je vse v ravnovesju in kjer delujeta telo in um v sožitju. Če imamo samo lepo hišo, v kateri ni topline, je vse to zaman.Knjiga se zamisli tudi nad vprašanjem, kakšen človek je resnično bogat. To je človek, kjer je vse v ravnovesju in kjer delujeta telo in um v sožitju. Če imamo samo lepo hišo, v kateri ni topline, je vse to zaman.

Kaj pa laž, modrost, nežnost, ljudje z nedostopnim srcem? Ja, tudi takšni se strejo, pravi Knjiga in razloži, kako se je razbojnik z najtršim srcem zaljubi v lepotico. Na koncu pa celo Knjiga pove največjo modrost - zakaj smo na svetu!Kaj pa laž, modrost, nežnost, ljudje z nedostopnim srcem? Ja, tudi takšni se strejo, pravi Knjiga in razloži, kako se je razbojnik z najtršim srcem zaljubi v lepotico. Na koncu pa celo Knjiga pove največjo modrost - zakaj smo na svetu!

Več kot zanimivo branje torej. Če si le dovolite vzeti v roke Zgodbo o knjigi. 

Besedilo in foto: Tanja Mojzer