V ZOO si oglej sovo iz filmov o Harryju Potterju

31. 7. 2020 - Prihajajoči vikend v ZOO Ljubljana bo posvečen le sovam!

V ZOO Ljubljana lahko obiščete in spoznate največjo sovo Slovenije - veliko uharico. Pa snežno sovo, ki je znana iz zgodb o Harry Potterju! 

Tam dmuje še bradata sova s poudarjenim obraznim delom in pegasta sova, ki pogosto gnezdi na podstrehah ali v zvonikih. Živalski vrt Ljubljana v času mednarodnega dneva ozaveščanja o sovah vabi na praznovanje, ki bo potekalo ta vikend - v soboto, 1. ter v nedeljo, 2. avgusta. Pripravili so program spoznavanja in opazovanja teh karizmatičnih ptic. O sovah kroži veliko napačnih predstav - zdijo se zastrašujoče in nenavadne. V ZOO Ljubljana bi zato radi te ptice pravilno predstavili. 

Snežna sova iz filmov o Harryju Potterju.Snežna sova iz filmov o Harryju Potterju.

Bradata sova.Bradata sova.

Največja sova pri nas je velika uharica.Največja sova pri nas je velika uharica.

Sove so razširjene po vsem svetu. Nekatere raje živijo v hladnejših podnebjih, druge pa v puščavah, travnatih pokrajinah ali tropskih deževnih gozdovih. Okolje in način življenja sov zahtevata številne prilagoditve posameznih vrst. Manjši razpon peruti nekaterim sovam omogoča let med drevesi, drugi pa lahko  zaradi daljših peruti letijo nad odprtimi pokrajinami. Na svetu živi kar 205 vrst sov, v Sloveniji jih domuje 10. Še več o teh zanimivih pticah si preberi tukaj. 

Foto: ZOO Ljubljana/Uroš Modlic (1.), Ivan Esenko (2.), Tomaž Mihelič (3.)
E. V.