ŽIVALI IZ MORJA: Delfin

24. 7. 2020

Delfini veljajo za zelo ljubke morke živali. Pravijo tudi, da če jih srečate na morju, vam bo to prineslo srečo. Poglejmo pa, kakšne so sicer značilnosti delfinov. 

Delfini so vodni sesalci in so najbolj razširjena družina kitov. Poznamo 32 vrst delfinov.Najdemo jih v vseh oceanih in morjih, običajno pa živijo v plitvih vodah oziroma se zadržujejo blizu gladine. Hranijo se predvsem z ribami in lignji. Nekatere vrste delfinov so zelo družabne in živijo skupaj v velikih skupinah.

Eholokacija - kaj to sploh je?

So družabne živali, ki živijo v velikih skupinah. Sporazumevajo se s pomočjo žvižgov, cviljenjem in dotiki teles. Ko delfin dokončno oblikuje svoj žvižg, ostane vse življenje skoraj nespremenjen. Žvižg vsebuje informacije o identiteti, lokaciji in počutju, sodeluje pa tudi pri združevanju v tesnejše skupine. 

Delfini so klepetave živali. Nekateri znanstveniki trdijo, da z glasnimi širokopasovnimi regljajočimi zvoki disciplinirajo mladiče in odganjajo morske pse.Delfini so klepetave živali. Nekateri znanstveniki trdijo, da z glasnimi širokopasovnimi regljajočimi zvoki disciplinirajo mladiče in odganjajo morske pse.

Tudi v Sloveniji živijo delfini

Bansi je že pred časom obiskal prireditev, kjer so bile glavne zvezde delfini

T. M.
foto: Pixabay
Video: TV Slovenija in MMC

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.