Borovnice - ko sta jezik in zobje modri

20. 7. 2020

Borovnice - te majhne modre kroglice, ki nam obarvajo jezik in zobe so prava zakladnica vitaminov in mineralov. Vas zanima, zakaj so tako izjemno zdrave?

Borovnice vsebujejo veliko antioksidantov, preprečujejo vnetja, tveganje za srčno-žilne bolezni in so pravo zdravilo za naše telo. 

Sveže in tudi posušene borovnice so zelo priporočljive ob prebavnih težavah, predvsem pri mehkem blatu. Sveže in tudi posušene borovnice so zelo priporočljive ob prebavnih težavah, predvsem pri mehkem blatu.

Rastejo v gozdovih in planjavah srednje in severne Evrope. Rade imajo vlažne, hribovske in gorske gozdove. Potrebuje bolj humozna tla (zemljo temne barve). Rastišča se lahko pojavljajo do 2000 m nadmorske višine. Najdemo jih tudi na posekah, jasah in med redkim drevjem, kadar imajo v tleh dovolj vlage.Rastejo v gozdovih in planjavah srednje in severne Evrope. Rade imajo vlažne, hribovske in gorske gozdove. Potrebuje bolj humozna tla (zemljo temne barve). Rastišča se lahko pojavljajo do 2000 m nadmorske višine. Najdemo jih tudi na posekah, jasah in med redkim drevjem, kadar imajo v tleh dovolj vlage.

V raziskavah se je izkazalo, da delujejo tako, da preprečujejo bakterijam, da bi se lepile na celice sluznice sečnih poti. Tako se hitreje izločijo iz telesa in zmanjšujejo možnost vnetij sečil.

Najbolje je, če jih uživamo sveže, so pa tudi zelo pogosto dodane raznim kolačem, tortam in pecivom. Najbolje je, če jih uživamo sveže, so pa tudi zelo pogosto dodane raznim kolačem, tortam in pecivom.

Če jih zmiksate, dobite izjemno okusen smuti. Če jih zmiksate, dobite izjemno okusen smuti.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.