VIDEO: Kako pridejo na svet gorile in žirafe?

14. 7. 2020 - Žirafe ob rojstvu padejo na glavo, kar je koristno zanje!

V živalskih vrtovih imajo oskrbniki nastavljenih veliko skritih kamer s katerimi lahko opazujejo živali in se obenem naučijo kaj novega o živalskih vrstah. Včasih te kamere ujamejo neverjetne posnetke, kot je rojstvo mladičev! 

Žirafe in gorile spadajo v skupino sesalcev. Mladički se pri njih razvijajo v maternici, zaradi česar ponavadi breje živali hitro spoznamo po večjem trebuhu. Kadar dobi mladička gorila - največji in najmočnejši primat - pa je to lahko veliko presenečenje za oskrbnike živalskega vrta, saj imajo te živali že same po sebi večje trebuhe. Oglej si posnetke skritih kamer!

Spodaj si oglej, kako pridejo na svet gorile in žirafe!Spodaj si oglej, kako pridejo na svet gorile in žirafe!

Rojstvo gorile

Gorile so tako kot druge opice zelo podobne ljudem. Podobno kot ljudem tudi gorilam zrasejo dvoji zobje: mlečni in stalni. V primerjavi z ljudmi so njihove roke daljše in močnejše. Ime pa so dobile po prvih raziskovalcih, ki so jih poimenovali goriale kar je pomenilo "dvji ljudje". Gorilji mladički so prvih šest mesecev v nenehnem stiku z mamo, pri kateri pijejo mleko kar dve in pol do tri leta! Oglej si posnetek rojstva male gorile, ki so ga ujele kamere v ameriškem živalskem vrtu Smithsonian ZOO. 

Mamico Calayo so njeni trenerji pred porodom s plišasto igračko naučili, kako mora skrbeti za mladička. Calaya razume nekatere stavke, ki jih povedo ljudje, ki ji pomagajo. V posnetku jih boš slišal, kako jo spodbujajo ob porodu.

Več o goriljih mladičkih si preberi tukaj.

Žirafe ob rojstvu padejo na glavo!

Žirafe - ta več kot štiri metre velika bitja, večino stvari opravijo kar stoje. Stoje jedo, stoje celo spijo, pa tudi povržejo svoje mladičke. Mlade žirafe takoj ob rojstvu zato padejo na glavo, in to skoraj dva metra globoko! Padec mladička, ki ga lahko vidiš v posnetku spodaj, mu ne škoduje. Prisili ga, da zajame prvi globok vdih. Kako je to videti, si oglej v spodnjem videu! 

Mladiček žirafe je doma v angleškem živalskem vrtu Chester ZOO. Zaradi skritih kamer, ki so jih postavili v žirafji ogradi, pa si tudi ti lahko ogledaš, kako je videti rojstvo žirafe!

Pravkar rojene žirafe so velike skoraj dva metra! Deset ur po rojstvu pa že shodijo in se sprehajajo skupaj s svojo čredo. Več o tem si preberi tukaj.

Foto: EPA
Video: Reuters (1.), APTN (2.)
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.