Orada in brancin - ribi Jadranskega morja!

10. 7. 2020

Poletje je čas, ko skoraj zagotovo obiščemo kakšen obmorski kraj, kjer se kopamo in v vodi srečamo veliko rib. Je pa to tudi letni čas, ko so ribe pogosteje na naših krožnikih, če ste seveda njihov ljubitelj. Med ribami, ki jih na slovenski in hrvaški obali največkrat vidimo na jedilnem listu sta skoraj nedvomno orada in brancin. Ste že slišali zanju? Poglejmo za kakšni ribi gre in v čem sta si podobni oziroma različni. 

Orada je morska riba iz družine šparov. Pravimo ji tudi zlatobrov. To ime je dobila zaradi značilnega zlato rumenega pramena nad očmi, med ribiči pa je bolj znana kot orada. Na Hrvaškem je riba znana tudi pod imeni komarča, podlanica in zlatica. 

Orada je tudi izjemno priljubljena riba za športni ribolov. Lovijo jo s palico, na parangal, z mrežami, pa tudi s harpunami. Izjemno priljubljen je tudi lov na orade s podvodno puško. Zraste do dolžine 60 cm in doseže celo do 10 kg teže. Spolno dozori v drugem letu starosti, pri samcih pa se v tretjem ali četrtem letu moški spolni organi začnejo spreminjati v ženske. Tako so veliki primerki skoraj brez izjeme samice.

T. M.
Foto: BoBo in T. M. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.