Kako dobro poznate veverico?

6. 7. 2020

Kdo poje največ lešnikov v gozdu? In kdo ima lep košat rep? Ja, veverička, kajne? Je tudi izjemno hitra in izvrstna plezalka, ki kar skače iz veje na vejo. Če ji ponudite oreške, se vam zna zgoditi, da bo prišla čisto blizu vas. Spoznajmo jo torej malce pobliže. 

Navadna veverica je vrsta veverice, ki poseljuje zmerna in hladna območja Evrazije, na vzhod pa seže vse do tihomorskih obal. Prilagojena je življenju na drevju, zato jo srečamo na obrobju gozda ali v njegovi notranjosti. 

Navadna veverica živi v raznih tipih gozdov, najbolj pogosto pa v iglastih. Ustrezajo ji sklenjene gozdne površine, ki merijo najmanj 50 ha. Dejavna je podnevi. Ko se giblje na tleh, ostaja ves čas v bližini dreves. Izven časa parjenja je navadna veverica samotarka in deli gnezdo z drugimi sovrstnicami predvsem v času mrzle zime. Ob vzburjenju se oglaša z ostrim "tjuk, tjuk, tjuk".

Zelo rada hrano, ki je ne more pojesti skladišči v špranjicah debel, zakoplje v tla ali skrije v grmovja. Zelo rada hrano, ki je ne more pojesti skladišči v špranjicah debel, zakoplje v tla ali skrije v grmovja.

Hrani se pretežno z rastlinsko hrano - sadje, semena, glive in zelišča. Hrani se tudi z jajci in mladimi ptiči ter žuželkami. Hrano skladišči svojo hrano, po čemer je še posebej znana.

Velik del življenja iščejo hrano. Kolikor hrane ne morejo pojesti jo zakopljejo ali skrijejo v gostem grmovju ali na kakem varnem prostoru v bližini dreves, da lahko hrano kasneje poje. Gozdarji veveric ne marajo preveč, ker glodajo drevesno skorjo v krogu in poškodujejo drevo, ki lahko odmre.

T. M.
Foto: Pixabay
Video: YouTube

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.