VIDEO: Živali, ki ju morda še ne poznaš!

21. 7. 2020 - Kako sta videti aardvark in tapir?

Prva žival hodi po prsih, namesto po stopalih, s posebnimi mišicami pa si lahko zatisne nosnice in preneha vonjati! Druga pa ni slon ampak lahko s svojim nosom oprijema kot z rilčkom! 

Podzemska svinjka

V Afriki, njeni domovini, so ji nadeli ime aardvark, podzemska svinjka pa je tudi edina še živeča vrsta živali iz skupine cevozobcev. Podzemske svinjke imajo zanimiv način hoje - stopajo po prstih namesto po stopalih. Podzemske svinjke domujejo v južnem predelu Afrike, družinaa malega aaradvarka iz spodnjega videa, pa je doma v živalskem vrtu na Češkem. V spodnejm videu si oglej tromesečnega mladička!

Zrastejo lahko do velikosti 130 centimetrov brez repa in tehtajo kar 60 kilogramov, malo bitje na fotografiji pa ima dobre štiri kilograme. Ker oskrbniki niso mogli določiti katerega spola je, so se odločili, da naredijo DNA test. Pregledali bodo vzorec mladičkovega puha in s pomočjo sodobnih analiz ugotovili ali je žival samček ali samička.Zrastejo lahko do velikosti 130 centimetrov brez repa in tehtajo kar 60 kilogramov, malo bitje na fotografiji pa ima dobre štiri kilograme. Ker oskrbniki niso mogli določiti katerega spola je, so se odločili, da naredijo DNA test. Pregledali bodo vzorec mladičkovega puha in s pomočjo sodobnih analiz ugotovili ali je žival samček ali samička.

Ušesa podzemske svinjke so podobna zajčjim, rep pa je tak, kot ga imajo kenguruji. Močne tačke s kremplji pa omogočajo kopanje po mravljiščih. Pri tem je priročno tudi to, da lahko s posebnimi mišicami zatisnejo nosnice in preprečijo, da bi vanje prišle žuželke.

Tapir

Čeprav so podobni prašičem, so po živalskem sorodstvu bližje konjem in nosorogom. Zaradi njihove oblike delujejo nekako štorasti, kajne? V resnici pa so naravnost odlični plavalci!Čeprav so podobni prašičem, so po živalskem sorodstvu bližje konjem in nosorogom. Zaradi njihove oblike delujejo nekako štorasti, kajne? V resnici pa so naravnost odlični plavalci!

Mladi tapir se je v ZOO na Škostkem skotil mami Sayang in je na posnetku star dobra dva tedna. Mladički tapirja so podobni podmladku divje svinje. Se strinjaš? Lisasto pobarvani se lahko v gozdnem podrastju lažje skrijejo. Mladički namreč potrebujejo varovalno barvo za zaščito pred plenilci, mama tapirka namreč skoti večinoma le enega mladička, ki mora preživeti za ohranitev vrste.

Foto: EPA
Video: Reuters
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.