Bučke - zelenjava poletja

3. 7. 2020

Poletje vsekakor ne mine brez bučk in paradižnika. Sploh, če ste povabljeni ali sami organizirate piknik, so bučke skoraj vedno tista zelenjava, ki jo lahko vidimo lepo zapečeno na žaru. Zraven tega, da so izjemno zdrave, sočne in hranljive, imajo tudi to prednost, da jih lahko jeste tako surove, kot kuhane ali pečene. Iz njih je mogoče pripraviti veliko različnih namazov, solat, omak ali pa jih jeste kar tako. 

V dolžino lahko zrastejo tudi do enega metra in so lahko temno ali pa svetlo zelene. V Mehiki za juhe uporabljajo cvet bučke. Rastlina ima namreč moški in ženski cvet in oba sta užitna. Cvetove lahko jemo na približno enake načine kot plodove, lahko jih cvremo, popečemo, kuhamo in podobno. Pred tem moškemu cvetu odstranimo prašnike, ženskemu pa pestič.

Namesto, da jih pogrejete v mikrovalovni pečici ali pa zavrete, jih pripravite s pomočjo pare, saj je to najboljši način. Celo zamrznjene bučke ohranijo več antioksidantov, če jih pripravljate nad paro, kot pa če jih kuhate. Približno 85‒90 odstotkov vseh kalorij v bučah (kot skupini) prihaja iz ogljikovih hidratov in približno polovica teh ogljikovih hidratov je škrob. A ta sestava ima malo kalorij in hkrati ščiti pred sladkorno boleznijo ter ureja nivo inzulina.

Zelo pogosto so popečene bučke kot priloga k sendvičem, krompirju, mesu in drugim jedem. Zelo pogosto so popečene bučke kot priloga k sendvičem, krompirju, mesu in drugim jedem.

T. M.
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.