Zakaj mlade sove čudno spijo?

30. 6. 2020 - Sove spijo z obrazom navzodl!

Sove je poleti mogoče pogosteje opaziti. Si že videl kakšno, ki je s svojimi velikimi očmi strmela vate? Zagotovo pa je še nisi videl med spanjem, saj so med tem videti izjemno nenavadno! 

V zadnjem času so po spletu pričele krožiti fotografije sovic, ki so jih ljudje opazili med počitkom. Ko so jih najprej videli počivati z obrazo navzdol, je avtorje fotografij seveda zaskrbelo, da se jim ni kaj zgodilo. Kmalu pa so izvedeli, da se za tem spalnim položajem sov skriva nek razlog ... 

Glave mladih sovic so pretežke, da bi spale sede, kot je to značilno za ptice. Da bi se sprostile, morajo zato ležati tako z obrazim obrnjenim v tla!Glave mladih sovic so pretežke, da bi spale sede, kot je to značilno za ptice. Da bi se sprostile, morajo zato ležati tako z obrazim obrnjenim v tla!

 Tako počivajo tudi na drevesnih vejah, le, da se jih takrat tesno držijo z močnimi prsti.Tako počivajo tudi na drevesnih vejah, le, da se jih takrat tesno držijo z močnimi prsti.

Si vedel, da imajo sove tudi precej nenavadne noge? Jih vidiš? Ker so sove plenilke, potrebujejo zelo močne noge, da se hitro odženejo v lov. Si vedel, da imajo sove tudi precej nenavadne noge? Jih vidiš? Ker so sove plenilke, potrebujejo zelo močne noge, da se hitro odženejo v lov.

Foto: Facebook: Weird World (1.), EPA (2., 3.,)
E. V. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.