Zakaj pravimo, da določeni simboli prinašajo srečo?

28. 6. 2020

Velikokrat slišimo, da če ti prileti pikapolonica na roko ali kateri drug del telesa, to prinaša srečo. Ali pa, če vidimo štiripetersno detejico. Teh simbolov sreče je sicer še veliko. Zakaj bi torej to naj prinašalo srečo?

V vsaki kulturi se že skozi zgodovino pojavljajo določeni simboli, za katere pravimo, da prinašajo srečo. Mi smo izbrali nekaj takšnih, ki so blizu naši deželi in kulturi. 

Pikapolonice
Kadar pikapolonica pristane na vas, se bo vaša sreča izboljšala. V kolikor pikapolonico zagledata moški in ženska hkrati, naj bi se zaljubila. Prav tako naj bi pikapolonice prinesle moč, da se znebite vsakodnevnih težav. Spomladi je bil roj pikapolonic v kmetijstvu znak, da bo letina dobra. V otroštvu smo čakali, da se je povzpela na konico prsta in deklamirali pesmico: »Pikapolonica zleti v nebo in mi prinesi zlato kolo!« Kakor koli že, bodite pozorni na te prikupne žuželke, ker bi si nakopali večno nesrečo, če bi katero ubili ali odgnali. Bolj ko so rdeče in več kot imajo pik, srečnejši boste!

Pikapolonice naj bi že od nekdaj prinašale srečo. Pikapolonice naj bi že od nekdaj prinašale srečo.

Seveda so to samo nekateri od tradicionalnih simbolov, saj poznamo še mnogo drugih: lovilci sanj, srečni kovanci, ključi ter živali kot so pujski in sloni … in vsak si lahko za srečo izbere svojega!

T. M.
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.