MOJE TELO: Zakaj kihamo?

27. 6. 2020

Velikokrat se nam zgodi, da kihnemo kar tako, čeprav nismo prehlajeni. Seveda pa pogosteje kihamo, ko zbolimo za kakšnim prehladom ali gripo. Zakaj se to sploh zgodi, poglejmo! 

S sezonskimi alergijami za marsikoga prihaja tudi obdobje kihanja. Gre za refleksni simptom, ki ga preprosto ne moremo nadzirati.

Tu je nekaj zanimivih dejstev o kihanju

Kihanje se prične z dražečim občutkom v živčnih končičih, ki pošlje sporočilo možganom, da se mora znebiti snovi, ki draži sluznico nosu. Nato globoko vdihnete, vdih zadržite, napnete vaše prsne mišice, pritisk zraka v pljučih se poveča, zaprete oči, pritisnete jezik na vrh neba in zrak nenadno iztisnete preko nosu. Gre za povsem refleksni simptom, ki se zgodi v sekundi in se pogosto pojavi tudi v sezoni alergij, ko dražeči cvetni prah mnogim prinaša nenehno kihanje. Ko se zgodi pri komor koli, seveda ni razlog, kakšna bolezen. Tu je še nekaj zanimivih dejstev o kihanju, ki jih morda vedeli:

Zelo pomemben podatek: Pri kihanju zrak potuje s 50 kilometri na uro. 

Kihamo lahko zaradi prehlada, kdap pa kdaj pa kihnemo zato, ker se je nabral pritisk v nosnem predelu. Kihamo lahko zaradi prehlada, kdap pa kdaj pa kihnemo zato, ker se je nabral pritisk v nosnem predelu.

Limona zelo pomaga pri prehladu. Limona zelo pomaga pri prehladu.
Povsem normalno je kihniti večkrat

Ker dražeče snovi z enkratnim kihanjem običajno ne najdejo poti iz nosne sluznice, se pogosto zgodi, da kihnemo večkrat zaporedoma.

Oči se zaprejo neprostovoljno

Kljub paniki, ki nas lahko zgrabi, ko moramo kihniti med vožnjo, saj vemo, da bomo za trenutek zaprli oči, pravzaprav ne morete kaj veliko storiti v želji, da v tistem trenutku ne bi kihnili.

Četudi bi želeli ohraniti odprte oči med kihanjem, nam to ne bo uspelo, saj gre za refleks, ki je podoben reakciji, noge, ko nas zdravnik narahlo udari pod kolenom. Vsekakor pa se med kihanjem ne more zgoditi, da bi vaše oči ostale zunaj očesnih jamic, kot lahko vidimo v nekaterih pravljicah ali risankah.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.