Zakaj imajo zebre svoje značilne proge?

11. 8. 2020

Zebra je znana po tem, da je zelo posebna žival, na daleč prepoznavna zaradi svojih črnobelih prog. Ste se kdaj spraševali, zakaj pa ima sploh proge, kako je do tega prišlo? No, danes vam bomo podali odgovor na to zelo pogosto vprašanje. 

Za vprašanje zakaj so zebre progaste, so se znanstveniki zanimali že stoletja, saj je bilo s črno-belim vzorcem povezanih veliko ugibanj. Ste vedeli, da so zebre v osnovi črne barve, nekoliko preden se skotijo, pa se jim pojavijo bele proge, ki dajo posamezni živali edinstven vzorec? 

Nekateri znanstveniki menijo, da črnobele proge pomagajo zebram pri zaščiti pred plenilci, saj jih proge zmedejo, da služijo nadzorovanju telesne temperature. Proge pa naj bi imele tudi socialno funkcijo, saj zebre lahko s pomočjo edinstvenega vzorca prepoznajo ostale živali.

Poglejte ga, progastega mladička zraven mamice. Poglejte ga, progastega mladička zraven mamice.

Kmalu pa se je pojavilo naslednje vprašanje. Zakaj bi samo zebre razvile tak vzrorec, ne pa tudi ostale sorodne vrste? Študija je pokazala, da je zebrina dlaka za razliko od dlake drugih živali, ki živijo na istem območju, krajša od dolžine ustnega dela krvosesnih žuželk in so zato bolj dovzetne za ektoparazite.Kmalu pa se je pojavilo naslednje vprašanje. Zakaj bi samo zebre razvile tak vzrorec, ne pa tudi ostale sorodne vrste? Študija je pokazala, da je zebrina dlaka za razliko od dlake drugih živali, ki živijo na istem območju, krajša od dolžine ustnega dela krvosesnih žuželk in so zato bolj dovzetne za ektoparazite.

Zebre v našem Živalskem vrtu v Ljubljani

T. M.
Foto: Pixabay
Video: YouTube

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.